Cropped landscape
Belföld
Görög ügynöknek vallja magát az ISIS-terrorista
2019-03-2706:40
A görög titkosszolgálatokkal működik együtt, állította a letartóztatásáról döntő vasárnapi tárgyalásán a menekültjogi okmányai szerint 27 éves, szír állampolgárságú, Hasszán F.-ként emlegetett férfi, akit állítása szerint Görögországban öt gyereke és felesége vár. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint nincs olyan európai szolgálat, amely az Iszlám Állam egyik vezetőjével alkudozna.
A belga titkosszolgálatok által elsőként az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet középvezetőjeként azonosított Hasszán F. akár elhihető állításokkal állt elő a vasárnapi letartóztatásáról döntő budapesti tárgyalásán. A férfi előadta, hogy ő tulajdonképpen a görög titkosszolgálat ügynöke, akinek az a feladata, hogy segítsen felkutatni az Európába érkezett ISIS-tagokat. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója a köztévének nyilatkozva kifejtette: a férfi sok olyan dolgot mondott a tárgyaláson, amivel megpróbálja magát kihúzni az ügyből, s minden tőle származó információt megvizsgálnak, akár nemzetközi partnerek segítségével is.

Hasszán F. a tárgyaláson azt is mondta: többet is elárul ügynöki feladatáról, ha a TEK kommandósai egyedül hagyják a tárgyalóteremben a bíróval és a védőjével. Szakértők szerint túszejtésen törhette a fejét, a vizsgálóbíró és a terrorelhárítás helyszíni parancsnoka azonban elutasította az ajánlatot.

Horváth József vezérőrnagy, biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt hangsúlyozta: 

nincs olyan érdek, ami miatt a görög vagy bármelyik európai uniós ország titkosszolgálata együttműködne egy ISIS-vezetővel. Amennyiben a belga titkosszolgálati adatok helytállók Hasszán F.-ről, nem számíthat együttműködésre európai titkosszolgálattal. 
Más kérdés, hogy egy Európán kívüli – például az amerikai – titkos­szolgálat megfontolná az együttműködést, de csak akkor, ha az Iszlám Állam fő vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi fejét ajánlaná cserébe az illető. Al-Bagdadit drónokkal többször megpróbálták likvidálni, ám sikertelenül, s most, hogy a hét végén az ISIS totális vereséget szenvedett, az ISIS-ellenes erők egyik legfontosabb célkitűzése, hogy élve vagy holtan kézre kerítsék őt.

Visszatérve a nyírbátori őrzött befogadóállomáson elfogott Hasszán F.-re, kirendelt védője a Magyar Nemzetnek azt mondta: védence állítása szerint öt gyereke és felesége várja őt Görögországban, akik vele együtt valamennyien menedékstátust kaptak 2016-ban. A szír férfi az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR úgynevezett cash assistance, azaz pénzbeli segítség nevű programja alapján anonim VISA-bankkártyát kapott. Védőjének azt állította: a fizetőeszközt kéthavonta tölti fel a görög állam 500 euróval, ám ez rendkívül kevés népes családja eltartásához. Bár a férfi nem mondta ki, de ezzel próbálhatja majd magyarázni a szervezett bűnözés körébe tartozó üzletszerű embercsempészést.

A szírt 2018. december 30-án a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren kapcsolták le, miután a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság munkatársa észrevette, hogy a férfival érkezett nő útlevele hamis, de az is gyanús volt, hogy némi kerülővel Párizson keresztül Stockholmba tartottak. A férfi olyan görög menekültjogi útlevéllel érkezett, amely az unió bármely országába belépésre jogosította őt, s az EU számítógépes rendszere ki is dobta, hogy számos uniós országban megfordult. Ezt később a belga titkosszolgálatok is megerősítették, a férfi háromszor is járt Belgiumban.

Élénk utazási vágyát az embercsempészet motiválhatta, ezért a hatóságok vizsgálják, hogy kiknek segített bejutni az unióba, és van-e köztük ISIS-tag. 

Az eddigi adatok ugyanis azt erősítik, hogy Hasszán F. nem görög titkos ügynök, hanem az ISIS középvezetője, aki a saját tágabb rokonságához tartozó embereket végzett ki saját kezűleg a szíriai Homsz közelében, egy faluban. 
Az ISIS harcosai Homszban és térségében hét éven át tartó vérfürdős polgárháború során a városhoz közeli Mabujah faluban 2015. március 31-én 37-44 embert fejeztek le vagy égettek meg elevenen, akik megtagadták, hogy csatlakozzanak a terrorszervezethez. Bár az eddigi magyar információk arról szóltak, hogy Hasszán F. 2016-ban vett részt vérengzésben, ám ez minden bizonnyal az eredeti belga adatok félreértelmezéséből eredhet.

Már csak azért is sürgős Hasszán F. terrorkapcsolatainak és európai utazgatásainak tisztázása, mivel az ISIS a hét végén totális vereséget szenvedett, és az USA vezette erők felszabadították Homsz tartományban az utolsó, általuk ellenőrzött területet is. Ezzel kapcsolatos Donald Trump amerikai elnök friss Twitter-bejegyzése. „Az Egyesült Államok arra kéri Nagy-Britan­niát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy vegyenek vissza nyolcszáz ISIS-harcost, akiket Szíriában elfogtunk és kihallgattunk. A kalifátus szétesett. Nincs más választás, mert kénytelenek leszünk szabadon engedni őket.” Trump elnök ezzel csak tovább súlyosította az EU egyébként sem rózsás biztonsági helyzetét, hiszen 

eddig is több ezer ISIS-terrorista tért vissza Európába, és beszivárgásuk most felgyorsulhat.
Horváth József szerint ennél is komolyabb fenyegetettséget jelent az a tény, hogy nemcsak az Európából csatlakozott terroristák jöttek, jönnek, hanem a közel-keleti, észak-afrikai ISIS-terroristák is ezrével érkezhetnek vagy már meg is érkeztek az Afrika–Olaszország tengeri útvonalon a migránsok százezrei közé vegyülve. – Róluk senki sem tudja, hogy mennyien vannak, kik ők, pontosan hol húzták meg magukat és mire készülnek – hívta fel a figyelmet a tábornok.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ