Cropped landscape
Belföld
Eladják a Bálnát az államnak
2019-03-2713:56
Eladja a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot az államnak a fővárosi önkormányzat. A Fővárosi Közgyűlés szerdán 18 igennel, 9 nem ellenében támogatta a Bálna eladását.
A testület a Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával úgy döntött: elfogadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. február 28-ai előzetes ajánlatát. Így nettó 11 milliárd 223 millió 970 ezer forintért eladja az államnak a Bálna kulturális központot, valamint a vele funkcionálisan egységet képviselő ingóságokat.
    
A szerződés szerint a vételárat a birtokbaadás napján, de legkésőbb az azt követő munkanapon kötelesek átutalni a fővárosi vagyonkezelő központnak. A 3 milliárd 30 millió 472 ezer forint áfát az MNV fizeti meg közvetlenül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
    
A birtokbaadásnak június 30-ig meg kell történnie, és addig a Budapest Történeti Múzeum, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az általuk birtokolt helyiségekre vonatkozó használati megállapodása megszűnik. A Fővárosi Önkormányzat Csarnok- és Piac Igazgatóságával kötött üzemeltetési szerződés április 30-ig szűnik meg.
   
Bagdy Gábor a szavazás előtt kijelentette: a határozattal a Bálna sorsra végre teljes mértékben rendeződhet.
    
Tokody Marcell (Jobbik) közölte, nem tudja elfogadni az eladásról szóló javaslatot, valamint meglepőnek nevezte, hogy ugyanannyira taksálják a Bálna mostani értékét, mint két évvel ezelőtt, miközben azóta jelentősen nőttek az ingatlanárak.
    
Gy. Németh Erzsébet (DK) szégyenletesnek nevezte a Bálna eladására vonatkozó javaslatot, szerinte nem az a megfelelő megoldás, hogy a főváros lemond az ingatlanról.
    
Horváth Csaba (MSZP) a ciklus egyik legfájdalmasabb döntésének nevezte, hogy eladják a Bálnát, a főváros egyik "legikonikusabb" épületét. Arra kérte Tarlós István főpolgármestert, vétózza meg a döntést.
    
Tarlós István Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba szavaira reagálva arról beszélt, a képviselőknek nem lenne szabad elfelejteniük, hogy a Bálna épületét 2010 októbere előtt be kellett volna fejezni, de ez nem történt meg. Továbbá hét-nyolc pert a jelenlegi városvezetésre hagytak.
    
Ugyancsak a két ellenzéki képviselő felszólalására reagálva Bagdy Gábor azt mondta: a jelenlegi városvezetés tette helyre mindazt, amit előtte elrontottak az ügyben.
    
A Fővárosi Közgyűlés 2018. január 24-én érvényes ajánlat benyújtása hiányában eredménytelennek nyilvánította a Bálna értékesítésére kiírt nyilvános versenyeztetési eljárást. Hét érdeklődő volt, de a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, azonban a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 12-ei sajtóközleményében tudatta: sem az MNB, sem leányvállalata nem tesz ajánlatot, miután Lázár János, az akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter 2017. november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség számára.
    
A 2018. január 24-i közgyűlési ülésen - arra figyelemmel, hogy a kormány bejelentette az ingatlan megvételére irányuló szándékét - a testület felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert, hogy tárgyaljon a kormánnyal a Bálna állam részére történő értékesítéséről.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ