Cropped landscape
Gazdaság
Együttműködési megállapodással bővültek a magyar és a Fülöp-szigeteki agrárkapcsolatok
2019-03-2711:57
Együttműködési megállapodást írt alá Nagy István agrárminiszter és Emmanuel Pinol, a Fülöp-szigetek agrárminisztere a kétoldalú tárgyalásokat követően Manilában szerda reggel. A megállapodás kiterjed a tudásmegosztásra a technika és az élelmiszerbiztonság területén, valamint a mezőgazdasági gépesítés fejlesztésében.
Az agrártárca szerdai közleménye szerint a két ország közötti kereskedelem fellendítésében kulcsfontosságú a mezőgazdasági együttműködés elmélyítése.

Nagy István biztosította Emmanuel Pinolt arról, hogy a víztisztítási és vízmegőrzési technológiák és az ahhoz kapcsolódó szaktudás átadása hamarosan megtörténhet a két ország között.

A magyar miniszter hangsúlyozta, Magyarország dolgozik azon, hogy a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezze a Magyarországról származó hústermékek bevitelét. Három magyar üzem 2017 nyarától rendelkezik akkreditációval, ennek példájára a többi érdeklődő cég akkreditációját is kezdeményezték. Az év első felében a Fülöp-szigeteki hatóságok állategészségügyi delegációt küldenek Magyarországra, amelynek feladata felmérni a magyar állategészségügyi helyzetet és az azt ellenőrző magyar rendszereket.

A magyar hatóságok mindenben a Fülöp-szigeteki hatóságok rendelkezésre állnak és a magyar cégek készen állnak a filippin kereslet megbízható és jó minőségű sertéshússal való kielégítésére - közölte Nagy István.

Korábban a régió más országaiban és területein, így Vietnámban, Hongkongban és Szingapúrban már elérte Magyarország a regionalizációs elv alkalmazását, és ez jól mutatja a magyar termékek iránti bizalmat - tette hozzá.

(A regionalizációs elv szerint egy fertőző betegség, járvány, például az afrikai sertéspestis kitörését követően nem a teljes országra, hanem csak az érintett régióra rendelik el az importkorlátozást.)

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ