Cropped landscape
Belföld
Egyre kevesebb a betöltetlen fogorvosi körzet
2019-03-2708:04
Szinte minden megyében csökkent az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, a rekordot Fejér megye tartja, ahol nyolccal kevesebb a gazdátlan körzet. A kivétel Budapest, ahol hárommal nőtt a tartósan betöltetlen helyek száma - írja a Magyar Hírlap.
Két év alatt radikálisan, hatvannal csökkent az üres alapellátó fogorvosi praxisok száma 249-ről 189-re, sok megyében megfeleződtek a gazdátlan körzetek, és mindössze egy térségben, a fővárosban emelkedett az üres rendelők száma. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Alapellátó Osztályának legfrissebb, márciusi adataiból ugyanakkor kiderül, hogy a budapesti betöltetlen fogorvosi praxisok száma is mindössze hárommal nőtt 2017 márciusához képest. Az összes többi megyében stagnált vagy csökkent ugyanez a szám. 
 
Borsod-Abaúj-Zemplén (12), Hajdú-Bihar (1), Nógrád (20) és Tolna (3) megyében két év alatt nem változott a helyzet a gazdátlan praxi­sokat illetően. Ezzel szemben Veszprém és Zala megyében megfeleződött a betöltetlen helyek száma: előbbi esetében tízről ötre, utóbbinál tizennégyről hétre csökkent az adat. Az ÁEEK legfrissebb adatai szerint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében héttel, Fejér megyében nyolccal, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében hat-hattal kevesebb a gazdátlan fogorvosi körzet. A legrégebben, 1999 októbere óta üresen álló praxis a Nógrád megyei Bátonyterenyén van, ezt követi a Vas megyei Vasvár és Budapest VIII. kerülete, ahol 2002 októbere óta áll gazdátlanul egy-egy praxis. 
 
Fontos tudni egyébként, hogy az üres praxis nem feltétlenül jelenti az ott élők ellátatlanságát, a tartósan betöltetlen körzet kifejezés ugyanis arra is vonatkozhat, hogy az önkormányzat nem tudja megoldani az ellátást önálló orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel, csak helyettesítéssel. 
 
Az alapellátó fogorvosok finanszírozása 2010 óta folyamatosan növekszik, azóta összesen 13,5 milliárd forinttal több támogatást kaptak a praxisok. Ugyanakkor az érintettek év eleje óta többször kilátásba helyezték tiltakozó akció szervezését, mivel a háziorvosokéhoz képest alacsonyabb támogatást kapnak. Az üres praxisok csökkenése ennek ellenére valószínűleg annak köszönhető, hogy 2017 óta a fogorvosok jelentkezhetnek a letelepedési pályázatokra, amely jelentős támogatást jelent. Az alapellátó fogorvosok ráadásul ugyanabban az évben egyenként hárommillió forintos kiegészítő díjazást is kaptak. 
 
Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ