Cropped landscape
Külföld
Az EMNP elnöke szerint a román pártok sok magyar szavazatot gyűjthetnek be
2019-03-2717:41
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint a román pártok sok elégedetlen erdélyi magyar szavazatait gyűjthetik majd be a májusi európai parlamenti választásokon, és fennáll annak a veszélye, hogy az erdélyi magyar politika a felvidéki modell alapján alakul át. 
Csomortányi István, az EMNP szombaton megválasztott elnöke szerdán Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. A pártelnök az MTI kérdésére elmondta: az EMNP még nem döntötte el, hogy az európai parlamenti választásokon mire biztatja támogatóit. Hozzátette: frissen megválasztott elnökként csakis az után számolhat be a párt álláspontjáról, hogy a párton belüli konzultációt folytatnak le erről a kérdésről. 
    
Csomortányi István megállapította: amikor a román pártok is magyar jelöltek állításával akarnak magyar szavazatokat szerezni, amikor három évtized alatt félmillióval apadt az erdélyi magyarság lélekszáma, akkor nem jó válasz az, amit a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adott. 
    
"Erre a helyzetre nem az a válasz, hogy indítunk egy egypárti listát és a kinyújtott kezet az erő pozíciójából elütjük" - jelentette ki Csomortányi. A pártelnök arra emlékeztetett, hogy az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP) is olyan koalíciós jelöltlista állítását kezdeményezte, amelyet minden erdélyi magyar a magáénak érezhet, az RMDSZ viszont elutasította ezt a lehetőséget. 
    
A sajtótájékoztatón szintén jelen levő Szilágyi Zsolt - aki szombaton távozott EMNP-elnöki tisztéségől - hozzátette: döntésével az RMDSZ lemondott a két kis párt támogatóinak a szavazatáról, és ennek egyedül kell viselnie a következményeit. 
    
Szilágyi Zsolt elmondta: Csomortányi István a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének a vezetésére kérte fel, és a továbbiakban ebben a minőségében kívánja segíteni az EMNP politikáját. 
    
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korábban úgy értékelte, hogy a két kis párttal való magyar választási koalíció létrehozása az identitása feladását jelentené, ezért arra kérte az MPP-t és az EMNP-t hogy állítsanak jelölteket az RMDSZ-jelöltlista nem befutónak számító helyeire. Erre azért lenne lehetőség, mert az MPP és az EMNP pártként, az RMDSZ civil szervezetként van begyezve, és a törvény csak a kettős párttagságot tiltja. Az MPP és az EMNP is elutasította az RMDSZ jelöltlistáján való szereplés lehetőségét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ