Cropped landscape
Külföld
A terrorizmus vádjával elítélt székelyek április eleji szabadon bocsátásában bízik Kisebbségi Jogvédő Intézet
2019-03-2714:28
A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet abban bízik, hogy a román legfelsőbb bíróság április 9-ére várható határozata után hazatérhet a családjához a terrorizmus vádjával elítélt és fogva tartott Beke István és Szőcs Zoltán. 
Erről Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója nyilatkozott az MTI-nek, miután szerdán meglátogatta a feketehalmi (Codlea) börtönben a két elítéltet. Kijelentette: megalázó és szívszorongató az a helyzet, hogy a két férfi egy koncepciós perben bizonyítékok nélkül kimondott ítélet következtében van börtönben, és Szőcs Zoltánt még a gyermeke januári születésekor sem engedték el egy napra a családjához. 
    
Hozzátette: a székely férfiak a megalázó helyzet ellenére fizikailag jól vannak, ellátásuk megfelelő, emelt fővel viselik a sorsukat, és nem kérnek kegyelmet. Hozzátette: nagy reménységgel tekintenek az április 9-i bukaresti tárgyalásra, amelyen a román legfelsőbb bíróság ismét megvizsgálja az ügyüket. 
    
Csóti György szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a legfelsőbb bíróság eltörölné a két székely férfit ötéves börtönbüntetésre ítélő másodfokú ítéletet, és helyben hagyná az őket lényegében felmentő első fokú ítéletet. Hozzátette: az is elfogadható megoldás lenne, ha a bíróság felfüggesztené a másodfokú ítéletet, szabadlábra helyezné a két elítéltet, és az ügy újratárgyalását rendelné el. Kedvező előjelnek tekintette, hogy az eredetileg április 23-ra kiírt tárgyalás időpontját - miután az egyik ügyvéd jelezte, hogy nem alkalmas az időpont - nem halasztották, hanem előrehozták április 9-re. 
    
Csóti György elmondta: a Kisebbségi Jogvédő Intézet az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a két székely férfi ügyében. Biztosnak vélte, hogy Strasbourgban elmarasztalják a román államot a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérülése miatt. Ez a jog szerinte akkor sérült, amikor a legfelsőbb bíróság a jogerős ítélet kimondása előtt megváltoztatta az egyik vádpontot, és nem adott lehetőséget a vádlottaknak az új vádpont elleni védekezésre. 
    
A jogvédő intézet igazgatója azt is elmondta, hogy egyelőre "a fiókba tették" azokat az iratokat, amelyekkel az Európai Unió elé akarták vinni az ügyet, és várják az április 9-i tárgyalást. Csóti György szerint a Beke-Szőcs-ügy egyike azoknak az ügyeknek, amelyek bizonyítják, hogy Romániában a nemzeti hovatartozás alapján sérül a jogállamiság. Szerinte a magyaroknak visszaszolgáltatott, de ténylegesen vissza nem adott, majd a román állam által visszaperelt tulajdonok ügye, és a magyar ügyekben szerepet vállaló polgármesterek ellen indított alaptalan eljárások mind ezt igazolják. Hozzátette: elkezdték annak az előkészítését, hogy az EU-szerződés hetedik cikkelye alapján induljon eljárás Románia ellen a jogállamiság nemzeti hovatartozás alapján történő megsértése miatt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ