Cropped landscape
Belföld
Szijjártó Péter: Magyarország nem akar a migrációs folyamatok részese lenni
2019-03-2607:46
Brüsszelben titkos tervek készítése zajlik azzal a céllal, hogy a Magyarország által tavaly decemberben elutasított ENSZ globális migrációs csomagját jogilag kötelezővé tegyék - mondta az Országgyűlés hétfői ülésén Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában kifejtette: Magyarország nem akar a migrációs folyamat részese lenni.
A globális migrációs csomag, amelyet tavaly fogadott el az ENSZ Közgyűlésen, egy olyan dokumentum, amely alapvető emberi jogként kezeli a migrációt. Azt a helyzetet próbálja előállítani, minthogyha minden egyes országnak definíciószerűen  választania kellene, hogy a migrációs folyamatok mely fázisába kapcsolódnának bele. Kiindulási pontjai, tranzit útvonalai vagy célállomásai szeretnének lenni a migrációnak. Viszont vannak olyan országok, mint például Magyarország, amely egyik sem akar lenni - magyarázta Szijjártó Péter. 

Azoknak az országoknak, akik ezt elutasítják teljesen figyelmen kívül hagyják a jogait. A dokumentum előírja azt, hogy a migránsoknak nyújtott szolgáltatásoknak azonosnak kell lenniük az adott ország polgárai számára nyújtott szolgáltatásokkal. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kiemelte: ez teljesen nonszensz, hogy egy magyar adófizető ugyanazt a szolgáltatást kapja, mint egy olyan ember, aki nem fizet adót és illegális módon érkezett Magyarországra. 

Arra hivatkoznak, hogy az ENSZ-nek már az a határozata, amellyel a globális migrációs csomagot elfogadta, már jogi hatásokkal bír Az Európai Unió jogrendjére. Azt írják: az Európai Unió fejlesztési politikájában igenis alkalmazni kell a csomag rendelkezéseit - fejtette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette, ez azért elfogadhatatlan, mert az EU fejlesztési politikája arról szól, hogy az uniós adófizető polgárok pénzéből fejlesztési programokat hajtanak végre a világ különböző részein. 

Kiemelte: a mi álláspontunk az, hogy ezeket a fejlesztési programokat úgy kell véghez vinni például Afrikában, hogy a migráció megállítható legyen.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ