Cropped landscape
Belföld
Huszonkilenc évvel ezelőtt tartották az első szabad választásokat Magyarországon
2019-03-2606:04
1990. március 25-e és április 8-a között tartották az első szabad választásokat, amellyel a pártállami kormányzás történelmi időszaka lezárult. Miként zajlott a választási kampány? Az MDF abszolút többséget szerzett, de a színfalak mögött Antall József mégis megkötötte az SZDSZ-el a paktumot, miért? Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában ezt a témát járták körbe a politológus vendégek, Fricz Tamás és Nagy Ervin. 
Huszonkilenc évvel ezelőtt hosszú idő után, 1990 március 25-én tartották az első szabad választások első fordulóját. 
 
Meglepően éles retorikai hangnemben zajlott az 1990-es választás, de ez érthető is, hiszen nagy volt a tét – mondta Fricz Tamás. Magyarországon volt ennek egy sajátos vonása a környező, kommunizmus alól felszabadult országokhoz képest. Sok országban az ellenzéki pártok a kommunistákkal szemben ernyőszervezetekbe tömörültek és egységesen indultak. Ezzel szemben Magyarországon az ellenzéki pártok különváltak és máris kialakult egy éles törésvonal az SZDSZ és az MDF között – magyarázta a politológus. 

Arra a kérdésre, kik tudták megnyerni az embereket a választási plakátokkal, Nagy Ervin úgy reagált: az akkori korszakhoz mérten is politikailag, illetve marketing szempontjából elég gyengécske volt ez az időszak. Nem állt rendelkezésre olyan fajta tapasztalata a magyar ellenzéknek, hogy profi módon felépítsenek egy embert. 
Fricz Tamás egyetértett Nagy Ervinnel abban, hogy általában tapasztalatlanság jellemezte a pártokat. Hozzátette, a meghatározó pártoknak, a Fidesznek, MDF-nek és az SZDSZ-nek azért volt néhány markáns, megjegyezhető plakátja. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ