Cover
Belföld
"A baloldali ideológia totális csődöt mondott"
2019-03-2610:54
A baloldali ideológia a gyakorlatban bebizonyította, hogy nem hozza meg a felemelkedést a brazil társadalom számára - minderről Paolo Eneas, Jair Bolsonaro brazil elnök politikai tanácsadója beszélt az Origónak a Mathias Corvinus Collegium által szervezett Budapest Summit on Migration - The Biggest Challenge of Our Time? - konferencián. Úgy látja, a multikulturalizmus nem működik a gyakorlatban.
Milyen tényezők vezettek el Jair Bolsonaro győzelméhez a tavalyi elnökválasztáson?

30 év óta Jair Bolsonaro az első olyan jobboldali politikus, aki képes volt elnökválasztást nyerni a dél-amerikai országban. Úgy látom, a győzelmében több fontos tényező játszott szerepet. Az egyik legfontosabb ok a hatalmasra nőtt állami korrupció volt, amely mind a kormányt, mind a helyi kormányzóságokat átjárta. Ráadásul mivel Bolsonaro már több mint 35 éve politikus, és nem kötődött a neve semmilyen korrupciós botrányhoz, ezért a választók joggal bíztak benne.

A másik fő oka Bolsonaro győzelmének az volt, hogy az emberek rájöttek, hogy a baloldal megoldásai nem működnek. A baloldali ideológia a gyakorlatban bebizonyította, hogy nem hozza meg a felemelkedést a brazil társadalom számára. Jó példa erre az oktatási rendszer helyzete, amit teljesen eluralt a korrupció.
Mindez nem azt jelenti, hogy minden visszaélés pénzzel történik meg, hanem a befolyásolás ezernyi eszköze alakult ki, hogy valaki a képességei szerinti eredmény helyett lényegesen jobban szerepeljen.

Mindemellett a gender-ideológia is átjárta az oktatási rendszerünket, és lényegesen előrébb került, mint a hagyományos tudomány oktatása, vagy éppen nemzetünk történelme.

Bolsonaro sikerében alapvető szerepet játszott az is, hogy az országban soha nem látott magasságba emelkedett a bűnözés. Több embert gyilkolnak meg Brazíliában egy évben, mint ahányan egy hagyományos háborúban életüket vesztik. Tavaly 60 ezer embert gyilkoltak meg az országban, ami egyébként több, mint amennyien a szíriai polgárháborúban életüket vesztették.

A bűnözés elszabadulásában nagy szerepe volt a baloldali politikának, ami egyáltalán nem tartotta olyan nagy problémának ezt, ráadásul az önvédelem jogát sem helyezték előtérbe.

Mindezek mellett a baloldal a rendőrség jogait is csorbította azáltal, hogy a fegyverhasználat jogát lényegesen csökkentette. Ezek a tényezők mind a közbiztonság radikális romlását eredményezték.

Mik a legfőbb prioritásai az új vezetésnek pár hónappal a hivatalba lépése után?

Egyelőre csak három hónapja van hivatalban az új jobboldali vezetés, de egy jelentős külpolitikai fordulat körvonalai már most kezdenek kirajzolódni. Ennek egyik első lépése volt, hogy elutasította az új kabinet az ENSZ migrációs paktumát, egyre határozottabban lépünk fel a kommunista venezuelai diktatúrával szemben. Mindezek mellett a gazdasági problémák orvoslása is megkezdődött. A brazil gazdaságnak két főbb problémája volt. Az egyik, hogy az államadósság folyamatosan növekedett, miközben ehhez egy hatalmasra nőtt jóléti ellátó rendszer alakult ki. Az új kormánynak tehát lépéseket kell tennie afelé, hogy az állami szerepvállalást csökkentse. Ennek egyik eleme az állami cégek értékesítése lehet. Az emberek is egyetértenek abban, hogy a túlságosan nagy állami szerepvállalás miatt az állam nem képes a hatékony növekedésre, így az átalakításokat támogatják. Az elnök átalakítási terveiben nagy segítséget kaphat a parlamenttől is, mivel most egy olyan, korábban nem látott felállás van, miszerint a képviselőknek több, mint a fele a jobboldalról érkezett. Lépésről lépésre kell haladni.

Mit tanácsolna az európai vezetőknek, hogy a mostaninál sikeresebben kezeljék a tömeges illegális bevándorlást?

Nem szabadna megengedniük, hogy az európai társadalmakat, és így a civilizációt veszélybe sodorják. Az emberek egy jelentős része látja, hogy a tömeges illegális migráció, a különféle társadalmak átalakítása egyértelműen a nyugati civilizáció végét jelentheti. Ennek oka, hogy nagyon különböző az őshonos európaiak kultúrája és a beérkezők identitása. Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az Európába érkezők jelentős része muszlim, míg a kontinensen a keresztény-zsidó kultúra a meghatározó. A kettő egymás mellett élése pedig rengeteg konfliktust generálhat. 

A tömeges bevándorlás hívei azt hirdetik, hogy a multikulturalizmus révén a korábban említett problémák feloldhatóak, azonban a gyakorlat bebizonyította, hogy a multikulturalizmus nem képes teljes körű megoldást nyújtani. 

Jó példa erre Anglia, ahol volt arra példa, hogy a saria és a helyi jog ütközése olyan konfliktust generált, amit nem sikerült meghaladnia a helyi közösségnek, mivel a két jogrendszer gyakorlatilag egymás mellett él.

Brazília hogyan próbálja kezelni a venezuelai migrációs válságot?

Nagyon nagy a különbség a venezuelai és az európai helyzet között. Latin-Amerikában egyértelműen menekültekről beszélhetünk, mivel a venezuelai rezsim teljesen élhetetlenné vált, az emberek közvetlen élete van veszélyben. Ezzel szemben az európai migrációs krízisben nem olyan személyek jelentek meg, akiknek az élete közvetlen veszélyben lenne. Itt mindenképpen gazdasági migránsokról beszélünk. Az nem lehet kérdés, hogy a bajban lévőknek segítünk, de ez nem jelenti azt, hogy a határaink védelmét és a biztonságunkat feladjuk. Érdekes, hogy a Közel-Keletről érkezettek jelentős része fiatal, katonakorban lévő férfi volt, csak elvétve lehetett látni gyerekeket, nőket és időseket.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ