Cropped landscape
Belföld
Fontos változások a nyugdíjnál
2019-03-2507:41
Fontos kedvező változások léptek életbe a nyugdíjnál. 2019-ben új időszakkal bővült a gyermekek után elismerhető szolgálati idők köre és 2020-ban újabb bővülés várható. Reiner András, a Grantis vezető tanácsadója az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: ha nők szeretnék igényelni a 40 éves korkedvezményt, akkor nem szolgálati időt néznek, hanem jogosultsági időt.
Reiner András kiemelte: a jogosultsági időnél például nem lehet a felsőoktatásban töltött éveket elszámolni, viszont gyermekneveléssel töltött időt igen.

Alapesetben 32 év munkával töltött idővel kell rendelkezni és maximum 8 év gyermeknevelési idővel
- fogalmazott. Hozzátette: tartósan beteg gyermek nevelése esetén ez 30 munkával töltött év és 10 év gyermeknevelés. Különböző gyermeknevelési támogatások ideje, mint például a GYES, GYED, szintén beletartozik, de csak abban az esetben, ha a támogatások után a nyugdíjjárulékot megfizették.

Reiner András kifejtette: január elsején bevezették a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), melyet olyan szülők igényelhetnek, akiknek önellátásra képtelen, tartósan beteg gyermeke van. Ezek a családok eddig ápolási díjat igényelhettek és ez bővült most a GYOD-dal.

Tóth Kriszta azon kérdésére, mit lehet tudni a GYOD összegéről Reiner András elmondta:
egészen pontosan bruttó 100 ezer forint, de másképp számolják a nettót, mint a jövedelemnél, így a GYOD nettó 90 ezer forint
- fogalmazott. Kiemelte: a 100 ezer forint bruttónak a 10 százaléka a nyugdíjjárulék.

Abban az esetben, ha egy családban több tartósan beteg gyermek él, akkor a GYOD összegének másfélszeresét igényelhetik a szülők.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ