Cropped landscape
Külföld
Megtartotta alakuló ülését a francia-német parlamenti gyűlés
2019-03-2520:15
Párizsban hétfőn megtartotta alakuló ülését a francia-német parlamenti gyűlés.
A német szövetségi parlament (Bundestag), valamint a francia nemzetgyűlés (alsóház) 50-50 képviselőjéből álló gyűlés feladata az idén aláírt német-francia együttműködési és integrációs szerződés, az Aachen-Szerződés szerződés, csakúgy, mint a történelmi megbékélés alapjait a két ország között megteremtő Élysée-szerződés végrehajtásának nyomon követése.

Az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő írta alá január 22-én a németországi Aachenben, pontosan 56 évvel az Élysée-szerződés megkötése után. Ezt 1963. január 22-én szignálta Konrad Adenauer néhai német kancellár és Charles de Gaulle néhai francia elnök a párizsi Élysée-palotában.

Az új parlamenti testület nem csökkenti a két ország szuverenitását - fogalmazott Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke. Ugyanakkor arra ösztökélheti a két nemzeti parlamentet, hogy előrelépést érjen el az olyan ügyeket illetően, mint a védelmi politika vagy a tervezett francia-német gazdasági övezet, ahogyan azt az Aachen-szerződés előírja.

"A gyűlésnek, amelyet létrehozunk, a lehető leghamarabb foglalkoznia kell konkrét, mindkét felet érintő kérdésekkel" - jelentette ki Richard Ferrand, a francia nemzetgyűlés elnöke. Például át lehetne nézni, hogy miképpen lehetne "eltávolítani az akadályokat, amelyek időnként megnehezítik állampolgáraink életét a határ menti területeken" - tette hozzá.

A testület a tervek szerint legalább kétszer ülésezik egy év során, és a közös francia-német miniszteri szintű találkozókat is figyelemmel fogja követni.

Az Aachen-szerződés célja, hogy szorosabbra fűzze a német-francia kapcsolatokat a gazdaságpolitika, a kül- és biztonságpolitika, az oktatás, a kultúra, a kutatás és a technológia, a klíma- és környezetvédelem, valamint a határvidékek és a civil társadalmak közötti együttműködések terén.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ