Cropped landscape
Belföld
Magyarország kormánya a globális migrációs csomag egyetlenegy pontját sem hajtja végre
2019-03-2511:29
Brüsszelben titkos tervek készítése zajlik azzal a céllal, hogy a Magyarország által elutasított ENSZ globális migrációs csomagját jogilag kötelezővé tegyék – hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A tárcavezető közlése szerint Magyarország kormánya a globális migrációs csomag egyetlenegy pontját sem fogja végrehajtani. 
Szijjártó Péter szerint a globális migrációs csomag a legveszélyesebb dokumentum, ami a migráció ügyében az elmúlt években született. Hozzátette: 

  • a dokumentum azt a célt tűzte ki, hogy legalizálni lehessen az illegális migrációt, 
  • alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt 
  • azt mondja, hogy minden országnak a világon vagy kiindulási, vagy tranzit, vagy célországgá kell válnia a migráció vonatkozásában. 

Szijjártó Péter kiemelte, az elmúlt hetekben nyilvánosságra került az Európai Bizottság jogi szolgálata által készített dokumentum, s kiderült komoly brüsszeli munka zajlik annak érdekében, hogy meglegyen a jogalapja annak, hogy a globális migrációs csomagot kötelezővé tegyék. 
 
A tárcavezető elmondta, a jogi anyag a következő utalásokat tartalmazza: 

  • az, hogy ENSZ Közgyűlése elfogadta a migrációs csomagról szóló dokumentumot, meg is teremtette a csomag hatásait az EU jogrendjére 
  •  azt írják, a globális migrációs csomag elfogadása jogi hatásokkal bír az Unió fejlesztési politikájára, vagyis a migrációs csomag alapján kellene meghatározni azt, hogy Európai Unió, az európai adófizetők pénzéből a világ mely pontján, milyen fejlesztéseket hajt végre 

  • a globális migrációs csomagnak jogi hatásai vannak, ezáltal lehetővé válik a csomagot arra, hogy döntően befolyásolják az EU jogalkotásának tartalmát 

  • az Unió tagállamainak hozzá kell járulniuk a globális migrációs csomag végrehajtásához 

A migrációval kapcsolatos brüsszeli vitáknak egyáltalán nem értünk a végére, sőt egy új csata kezdődik Brüsszelben a titkos bevándorláspárti tervel alkotásával szemben. Magyarország kormány azt a csatát is meg fogja vívni 

– közölte Szijjártó Péter. 
 
A politikus leszögezte, 

minden nyomásgyakorlás ellenére Magyarország kormánya a globális migrációs csomag egyetlenegy pontját sem hajtja végre. 
Fidesz: elhibázott az ENSZ migrációs csomagja

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) úgy fogalmazott, "nehéz időket élünk, Brüsszel titokban a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni". Hozzátette: a titkos terv alapján bevándorlókat telepítenének Magyarországra; az Európai Bizottság az emberek háta mögött kötelező akarja tenni az ENSZ migrációs csomagját, amelyet Magyarország elutasított.
   
Elhibázottnak nevezte a dokumentumot, amely serkenteni akarja a migrációt. Szólt arról, hogy Brüsszel gyengíteni akarja a határvédelmet, migránsvízummal és pénzzel feltöltött bankkártyákkal könnyítené a bevándorlást, a fejlesztési forrásokat a migráció támogatására akarja átcsoportosítani. Szerinte a magyarországi ellenzék a bevándorláspárti brüsszeli elit oldalára állt. Azt kérte, a kormány tegyen meg mindent azért, hogy Magyarországra ne telepítsenek be bevándorlókat.

Jobbik: partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban
   
Gyöngyösi Márton (Jobbik) fontosnak nevezte a migráció elleni küzdelmet, de szerinte a kormány semmit nem tesz érdemben azért, hogy Magyarországot megvédje a migrációs veszélytől. Brüsszelben a magyar nemzeti érdekeket kellene védeni és partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban - mondta.
   
Elmondta, a kormány az elmúlt években 86 ezer migránst telepített be a letelepedési kötvényekkel és más módon. Azt is firtatta, ha a magyar határzár valóban védi az európai civilizációt, hogyan lehetséges, hogy osztrák bevándorlási hivatal adatai szerint 2016-ban és 2017-ben, a határzár megépülte után, 15 ezer illegális migráns lépte át a magyar-osztrák határt.
   
MSZP: ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat!
   
Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, Magyarországnak nem ellensége az EU, mert az ország tagja ennek a közösségnek. Ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat! - hangoztatta, azt szorgalmazva: aktív diplomáciával jobban kellene a magyar érdekeket képviselni az unióban. Szerinte az semmiképpen sem helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek, a keleti nem szövetséges országot pedig barátnak tekintjük.
   
Közölte, az MSZP nem akarja lebontani a kerítést mindaddig, amíg a magyar emberek félnek, de a migrációs nyomás csökkent. Jelezte, elítélik a félelemkeltő kampányokat, hasonlóan ahhoz a pártcsaládhoz, ahova a Fidesz jogilag még tartozik.
   
DK: hazudik a kormány
   
Arató Gergely (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ migrációs csomagjában szerepel az, hogy nem kötelező dokumentumról van szó, amely a nemzeti szuverenitás és a nemzetek által irányított bevándorláspolitikán alapul, célja pedig a határok védelme és a szabálytalan migráció megállítása. A bizottság jogi szolgálatának dokumentuma sem kötelező érvényű - mondta.
   
Közölte, a kormány az, amely a letelepedési kötvénnyel hoz be ellenőrzés nélkül embereket Magyarországra. Önök hazudnak, hazudnak és hazudnak - hangoztatta.
   
LMP: a magyar kormány a migrációt támogató erő

Keresztes László Lóránt (LMP) is azt tette szóvá, hogy az elmúlt években a magyar kormány volt az, amely tízezerszámra telepített be bevándorlókat az országba.
   
Sorskérdésnek nevezte a globális migrációs krízis kiváltó okának, a globális klímaváltozásnak a kezelését. A magyar kormány miért akadályozza a közös fellépést a kiváltó okok kezelésében? - kérdezte.
   
Párbeszéd: terelésről van szó
   
Tordai Bence (Párbeszéd) terelésnek tartotta, "B kategóriás konteónak" a miniszter által elmondottakat. Ha ez annyira fajsúlyos téma lett volna, akkor szó lett volna arról a múlt heti európai tanácsi ülésen - közölte, hozzátéve: a többi között a Fidesz néppárti felfüggesztéséről, a KGB bankjának Budapestre településéről akarják elterelni a figyelmet.
   
A Fidesznek elfogytak a szövetségesei, magára maradt - mondta.
   
KDNP: ki hatalmazta fel a bizottságot?
    
Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a bizottság hatáskörét túllépve a tagállamok feje felett készül arra, hogy kötelezővé tegye a migrációs csomagot. Ki hatalmazta fel erre? - firtatta. 

Sorsdöntőnek nevezte a májusi európai parlamenti választást, hogy olyan brüsszeli vezetés jöjjön létre, amely meg akarja állítani a migrációt.

ECHO TV - A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ