Cropped landscape
Gazdaság
Eszközkezelős lakások: nagyon ráfizethet, aki nem nyilatkozik
2019-03-2507:20
A Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő hiteleseknek mindenképpen nyilatkozniuk kell arról, hogy egy összegben vagy részletben visszavásárolják-e az ingatlant, vagy úgy döntenek, hogy továbbra is bérlőként maradnak-e a lakásban – hívta fel rá a figyelmet Nagy László Nándor, a Világgazdaság rovatvezetője az ECHO TV Jó reggelt című műsorának hétfői adásában. A programban részt vevő 32 500 érintett legkésőbb március 31-ig kap egy részletes értesítőt és a levél átvételétől számított 60 napon belül kell tudatniuk, hogy a három lehetséges változatból melyiket szeretnék választani.
Nagy László Nándor közlése szerint, aki elmulasztja a nyilatkozást, az anyagilag nagyon rosszul járhat, hiszen háromszorosára emelkedhet a lakás mostani rendkívül kedvezményes bérleti díja.

A szakújságíró az egyösszegű visszavásárlás kapcsán kiemelte, a Nemzeti Eszközkezelő korábban a banki követelések 29-47 százalékán árfolyamán vette meg a pénzintézetektől az ingatlanokat, ez az az alapár, amit az eszközkezelő most kér az ügyfelektől, ugyanakkor ebbe beleszámítják azt, amit 2018. december 31-ig befizettek.

Aki egy összegben vásárol, attól függően, hogy hol van az adott ingatlan, milyen településtípusban van, további 15-35 százalékos kedvezményt kaphat 
– tette hozzá.

Nagy László Nándor a részletfizetést hasonlóképpen kedvezőnek mondta, mint az egyösszegű visszavásárlást. Ennek az az alapszabálya, hogy az ügyfél mostantól ugyanakkor törlesztő részletet fizet, mint amennyi a bérleti díj volt. Aki ezt a lehetőséget választja az nem kaphatja meg a 15-35 százalékos kedvezményt, viszont ugyanúgy a bekerülési érték mínusz az eddig befizetett bérleti díj az, amit meg kell fizetniük. A Világgazdaság rovatvezetője elmondta, abban az esetben, ha 30 év alatt nem jön ki a bérleti díjból a lakás akkori értéke, csak akkor kerül sor emelésre.

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ