Cropped landscape
Belföld
Bánki Erik: A jogi feltételek adottak lesznek a nemzetközi sportszövetségek Budapestre költözéséhez
2019-03-2511:17
A magyar kormány 2011-ben megfogalmazott sporttal kapcsolatos koncepciójának újabb fontos eleme a nemzetközi sportszövetségek Budapestre csábítása, amihez a jogi feltételeket biztosítaná a sporttörvény azon módosító indítványa, melyet Bánki Erik országgyűlési képviselő nyújtott be a Parlamenthez.
A fideszes képviselő javaslatának általános vitája már lezajlott, Bánki Erik pedig a Digisport Reggeli start című műsorában hétfőn beszélt arról, hogy a módosítás révén rugalmasan és gyorsan költözhetnének a magyar fővárosba a szövetségek, illetve alakíthatnák ki központjukat az újak. A politikus hangsúlyozta, ahogy a nagy sportesemények hazai rendezésének, úgy a sportszervezetek Magyarországra csábításának is pozitív hatása lenne a költségvetésre.
    
"Kiszámoltuk, hogy egy nemzetközi sportszövetség egy alkalmazottjából 14-15 millió forint közvetlen bevétele van a magyar költségvetésnek. Másrészt, ha a szövetségeknek itt van a központjuk, akkor a tagországok képviselői sokkal többször jönnek el Magyarországra, hiszen ezek a szövetségek konferenciákat, kongresszusokat, egyéb rendezvényeket nagyobb kedvvel, lelkesedéssel fognak Budapesten megrendezni" - mondta, kiemelve, hogy a sporteseményekhez hasonlóan ez is kiváló marketing Magyarország számára, aminek nem csupán a sportban, hanem egyéb területeken is komoly pozitív hozadéka lenne az ország számára. - "Kimutatott tény, hogy ahol sportvezetőként vagy csak szurkolóként jártak pénzügyi befektetők, azokat a helyeket sokkal nagyobb kedvvel választják később befektetési célpontként is."
    
Bánki Erik külön hangsúlyozta, hogy a mostani javaslat nem szól adókedvezményről, csak a jogi hátteret teremti meg a székhely magyarországi kialakításához. Mint mondta, a szövetségek számára vonzó lehet, hogy Magyarországon viszonylag olcsó a munkaerő, olcsóbbak a rezsiköltségek, így összességében a működési költségek. 
    
"Az, hogy adókedvezménnyel meg kell-e mindezt támogatni, akkor derül majd ki, amikor érdemi tárgyalásokat tudunk kezdeményezni ezekkel a szövetségekkel" - jegyezte meg a politikus, aki szerint a törvénymódosítás elfogadása után kezdődhetne meg az érdemi lobbitevékenység a szövetségeknél, és ebben a munkában számítanak azokra a magyarokra, akik nemzetközi szövetségeknél töltenek be fontos pozíciót.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ