Cropped landscape
Külföld
Az osztrák belügyminiszter egységessé tenné és korlátozná a menedékkérőknek fizethető órabért
2019-03-2512:10
Herbert Kickl osztrák szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter legújabb javaslata szerint a jövőben egységesen 1 euró 50 centes órabért kellene fizetni a menedékkérőknek Ausztriában. 
Az elmúlt hétvégén bejelentett kezdeményezését indokolva a miniszter elsősorban azt kifogásolta, hogy a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak az általuk végzett, többnyire kisegítő jellegű munkáért. A tárcavezető ezzel együtt azt is nehezményezte, hogy a migránsok esetenként jobban kereshetnek, mint a katonai, illetve a civil szolgálatot teljesítő osztrákok: vannak olyan megbízók, akik akár öt eurónál is többet fizetnek nekik óránként. 
    
Javaslata szerint Ausztria-szerte egységesen 1,50 euró órabért kellene fizetni a menedékkérőknek, "és semmiképpen nem többet". 
    
Az országban a migránsok a menedékkérelem benyújtása után a településeken működő intézményekben, gazdaságokban, például kerti vagy háztáji gazdaságban, szállítmányozó cégeknél dolgozhatnak kisegítő munkásként. A menedékkérőknek járó alapellátást továbbra is megkapják, munkájukat pedig órabérben fizetik. Az órabér összegét mindeddig a megbízó állapította meg. Egy menedékkérő - ha meg akarta tartani a neki járó alapellátást is - havonta legfeljebb 110 eurót kereshetett, családtagjai után pedig további 80 eurót. 
    
Sebastian Kurz kancellár - a fő koalíciós erő Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke - jelezte, hogy támogatja a kisebb koalíciós partnert képviselő miniszterének kezdeményezését. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy 2016-ban külügyi és integrációs miniszterként ő maga is tett erre vonatkozó javaslatot, amelyet azonban az akkori kormány nem fogadott el. Kurz akkor kötelező közhasznú munka, úgynevezett "egyeurós munka" bevezetését javasolta a migránsok számára.
    
Az ellenzéki pártok bírálták a mostani javaslatot. Szerintük az órabér csökkentése nehezítené a menedékkérők integrációját.
    
A most bejelentett tervezetet következő lépésként szakvéleményezik; várhatóan négy hét múlva készülnek el a szakértői vélemények.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ