Cropped landscape
Belföld
György László: Az embereket helyben kell segíteni
2019-03-2417:28
Nem igaz, hogy Magyarország nem elég empatikus a migránsokkal szemben. Arról van szó, hogy mi abban hiszünk, hogy a segítséget az emberekhez kell vinni – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MCC migrációs konferencia harmadik napján. 
György László hangsúlyozta, hogy előadása a Századvég által több év alatt elvégzett elemzéseken is alapszik.
Mi csupán másféle segítségben hiszünk. Mégpedig abban, hogy ezeket az embereket helyben kell segíteni
– idézte az államtitkárt a Mandiner. A másik vád az, hogy nem látjuk a migrációban rejlő lehetőséget. György László szerint mi, magyarok más lehetőségeket keresünk a fennálló problémák megoldására. Kétségtelen, hogy a bevándorlásnak számos gazdasági hatása van. Ilyenek a munkaerőpiacra és a bérekre, a GDP-re vagy éppen a költségvetésre gyakorolt hatások.

Számos gazdaságstatisztikai elemzés után a kormányzat által kialakított álláspont, hogy

a bevándorlás az életszínvonal csökkenéséhez járul hozzá,
és az összességében negatív hatással van a munkaerőpiacra és a bérekre – hívta fel minderre a figyelmet az államtitkár.

A munkaerőpiac és bérek tekintetében az OECD 2012-es tanulmánya alapján elmondható, hogy azok esetében, akik munkavállalási vagy tanulási céllal érkeznek, magas a foglalkoztatási ráta. Ugyanakkor, a menedékkérőként érkezők esetében ez a ráta nagyon alacsony. Összességében tehát ez óriási költséget jelent a fogadó államok számára.

A német kormány friss kutatása szerint a befogadottak 45 százaléka megbukott az integrációs program vizsgáján.
Mi, magyarok milyen megoldást gondolunk helyesnek? Szerintünk oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van. Kutatások támasztják alá, hogy egységi pénzből helyben tízszer annyi embernek lehet segíteni, mintha idehoznánk őket.
A magyar álláspont szerint a munkaerőhiány más módszerekkel is megoldható. Például átképzéssel lehet betölteni az üres munkahelyeket.

A magyar kormányzat szerint az innovációvezérelt növekedésre van szükség.
„Továbbá, a termékenységi ráta növelésével akarunk eredményeket elérni, a családok támogatására van szükség” – mondta. A Mandiner cikke szerint előadása végén kiemelte, hogy fontosak a keresztény értékek, hiszen az európai gazdasági rendszer erre az értékrendre épül.

Origo 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ