Cover
Külföld
Elfoglalták az Iszlám Állam utolsó bástyáját
2019-03-2313:18
Győzelmet hirdetett szombaton az Iszlám Állam felett Kelet-Szíriában a kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők, miután elfoglalták a dzsihadisták utolsó bástyáját.
A Szíriai Demokratikus Erők szóvivője a Twitteren jelentette be, hogy egy hosszas offenzíva után sikeresen elfoglalták Baghúz városát, az ott lévő terroristákat pedig vagy megölték vagy elfogták. Ezzel kijelenthető, hogy az Iszlám Állam szíriai karrierje öt év után véget ért, már nincs olyan terület Irakban és a vele szomszédos Szíriában, amit a terrorszervezet tartana irányítása alatt.

Sikerült felszabadítani Baghúz települést, az utolsó olyan kelet-szíriai zárvány területet, amelyet az Iszlám Állam még ellenőrzés alatt tartott – írta közösségi oldalán Musztafa Bali, majd hozzátette, hogy sikerült teljes katonai győzelmet aratni a dzsihadista csoport harcosai felett, és vége az Iszlám Állam kalifátusának, amelyet egykor Szíria nagy részén és a szomszédos Irakban hirdetett ki a szervezet.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok által támogatott SDF az Iszlám Állam totális megsemmisítéséig tovább folytatja a harcot, melyet még február elején kezdett meg. Szakértők szerint hiába vesztette el minden területét az Iszlám Állam, továbbra is komoly veszélyt jelentenek, hiszen az általuk hirdetett ideológia széles körben elterjedt és a szervezetnek továbbra is lehetnek alvó sejtjei, merényleteket követhetnek el, és maradhatnak még fegyveresek a gyéren lakott sivatagos vidéken rejtőzködve.

Donald Trump amerikai elnök pénteken Floridában arról beszélt újságíróknak, hogy az Iszlám Államot 100 százalékig legyőzték Szíriában.

Majdnem hatvan német állampolgárságú dzsihadista van jelenleg Szíriában

A Speigel szombati számában azt írja, hogy 59 német állampolgársággal rendelkező személyről tudnak, akiket azért tartanak fogva Szíriában, mert az Iszlám Állam oldalán harcoltak. Őket ugyanaz a Szíriai Demokratikus Erők tartja fogva, mely szombat reggel visszafoglalta Baghúzt. A német hírszerzés a lap szerint már a helyszínen felvette a kapcsolatot az Iszlám Állam elfogott német állampolgárságú tagjaival. A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ