Cover
Belföld
Civil kör: Aki azt mondja a Fideszt felfüggesztették, nem állítja a valóságot
2019-03-2321:52
A Fidesz felfüggesztette tagságát az Európai Néppártban mindaddig, amíg az EPP által delegált háromtagú bizottság jelentést nem tesz a magyar jogállamiság helyzetéről. Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem – mondta Orbán Viktor a brüsszeli vita után. A miniszterelnök ismét kihangsúlyozta nem változik a bevándorlással kapcsolatos hazai politika és a magyar kormány továbbra is elsődlegesnek tekinti a keresztény Európa védelmét. Többek között erről a témáról beszélgetett Nehéz Attila vendégeivel az ECHO TV Civil kör című műsorában, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal, Trombitás Kristóf publicistával és Simon János politológussal.
Ifj. Lomnici Zoltán ismertette: az 1976 óta működő EPP alapszabályában benne van, hogy az elnökség és a tagok kezdeményezésére kétféle döntés lehet: felfüggesztés vagy kizárás. Egy harmadik kategóriába esik az, hogyha egy tag egymaga kezdeményezi a saját felfüggesztését addig, amíg a bölcsek tanácsa meg nem vizsgálja a vitás eseteket. 
Hozzátette, itt volt egy közös politikai akarat, miszerint maradjon együtt a közösség és a legnagyobb magyar kormánypárt. A jelenlegi felfokozott hangulatban egy átmeneti megoldáshoz nyúltak, ami már volt 10 éve is, Ausztriában. 

Simon János az osztrákokkal kapcsolatban megjegyezte,  Schüssel, aki ezt átélte és talán nem felejti el, hogy az első ország, aki utána szóba állt vele éppen Magyarország volt. Orbán Viktor látogatta meg és törte fel azt a bojkottot, ami körülötte volt. 

Trombitás Kristóf szerint most az a legfontosabb, hogy májusig nyugalom legyen és jól sikerüljön a kampány. Kiemelte: nekünk Weber mellett kell kampányolnunk, mert az ő győzelme még mindig kedvezőbb, mintha a baloldal jelöltje nyerne. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ