Cropped landscape
Külföld
Weber: A jobbos tökfejek nem szerezhetnek politikai befolyást
2019-03-2211:39
Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjút, melyben lényegében beismerte, hogy az Európai Néppárt már nem képviseli a jobboldali szavazóit, középen vannak, és bárkivel hajlandók összefogni - írja a 888.
Manfred Weber otthon mindig bátrabb, mint amikor személyes találkozókra kerül sor. Ez most sem volt másképp. A Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Orbán nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az Európai Néppárt (EPP) jövője. Kritizálta Orbán Viktort, mert a magyar kormányfő korábban nyitott volt arra, hogy közeledjék, azonban úgy látja, hogy 2018 szeptembere óta ez megváltozott.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppártnak az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni.

Erre a felvetésre az Európai Unió jobbközép, kereszténydemokrata erőit összefogó pártcsalád csúcsjelöltje úgy reagált, hogy 

a holnap többsége középen helyezkedik el", és együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét, "vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is.
Habár a Néppárt lehet az európai parlamenti választások győztese, a pártszövetség valószínűleg töredezettebb lesz, mint eddig volt. Ahhoz, hogy az EPP megőrizhesse vezető erejét és megvalósíthassa elképzeléseit, a korábbiaknál még több partnerre lesz szüksége. Weber ezért lavírozik többek között a zöldek felé, akik hajlanának is az együttműködésre, azonban gondjuk van Orbán Viktor nemzeti, családvédelmi, bevándorlásellenes politikájával. Szerintük a pártszövetség eddig túl finoman bánt a magyar kormányfővel.

Elképzelhető, hogy ezért az EPP majd nem akar együttműködni azokkal a képviselőkkel, pártokkal, akik a nemzeti oldalon állnak. Weber szerint "teljesen világos", hogy kizárják az együttműködést a a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS).

Sőt "jobbos tökfejeknek" nevezte az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párt politikusait is, akik ellen küzdeni fog, hogy ne szerezhessenek politikai befolyást.

Megjegyezte, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölttől is elvárja, hogy lépjen fel a "korrupció legalábbis részleges legalizálására" törekvő romániai szociáldemokratákkal és a "rendkívül kétes" tevékenységet folytató szociáldemokrata máltai kormánnyal szemben, ugyanis feltehetően "vannak kapcsolatok a máltai állam és a maffia között".

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ