Cropped landscape
Belföld
Régi káder kapott busás megbízást
2019-03-2209:21
Újabb, harmincötmillió forintos elemzői, tanácsadói szerződést kötött az MSZP elnök-frakcióvezetője alig több mint négy hónapra. Tóth Bertalan a Medgyessy—Gyurcsány-kabinetekben számos posztot betöltő Szeredi Péter által vezetett, idén alapított cégével állapodott meg - írja a Magyar Nemzet.
Bár saját bevallása szerint is félmil­liárdos adóssággal küzd az MSZP, Tóth Bertalan nem sajnálja a pénzt, ha elemző-, stratégiaalkotó, tanácsadói munkáról van szó. Az elnök-frakcióvezető a napokban éppen harmincötmillió forintos megbízási szerződést kötött a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-vel a február 26. és június 30. közötti időszakra, azaz alig több mint négy hónapra – derül ki a parlament honlapján közzétett adatokból. 
 
A busás összegért adatgyűjtést, adatfeldolgozást, elemzések készítését, majd ezek összegzését és prezentálását, valamint politikai elemzések készítését vállalta az MSZP-frak­ciónak a társaság, amelyet a cégadatok szerint idén alapítottak és a szocialisták Villányi úti központjában jegyeztek be. A társaságot Szeredi Péter vezeti, aki az MSZMP KB munkatársa, a Medgyessi-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Stratégiai Elemzőközpont vezetője, a Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója, majd a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke volt. A kipróbált mozgalmár 2009-ben a Borsnak büszkén beszélt arról, hogy 

nagy rajongója Che Gue­varának. „Barátaim, munkatársaim külföldről mindig hoztak nekem valamit, ami a forradalmárról szólt” 
– mondta Szeredi a napilapnak a sztálinista terroristáról. 
 
A jelek szerint Tóth Bertalan, aki 2016 júniusától vezeti az MSZP országgyűlési képviselőcsoportját, valóságos rekorder a megbízási szerződések terén. A 168 Óra összeállítása szerint 

a szocialisták frakciója csak 2017-ben 67 alkalommal, összességé­ben 209 867 071 forintot költött ilyen célra a számára nyújtott támogatásból. 
Az MSZP képviselőcsoportjának ekkor öt nagyobb ügyvédi megbízása volt, köztük a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával is, amit Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásakor voltak kénytelenek felbontani. Ezenkívül más ügyvédekkel és céggel is szerződtek, így a párt összesen 11,940 millió forintot költött ilyen célra.

A jogászoknál már csak a tanácsadók örülhettek jobban az MSZP bőkezűségének, hiszen a párt 67 megbízási szerződésének legnagyobb hányada erről szólt: 

a frakció 25 tanácsadói szerződést kötött 2017-ben, összesen 105,125 millió forintért, köztük Puch László, a párt volt pénztárnokának cégével, a Hungaroholding Zrt.-vel nyolcmillió forintért.
Utóbbi vállalkozással Tóth Bertalan 2018-ban is újabb tanácsadói szerződést kötött, ekkor hatmilliós értékben.
Adódik a kérdés, hogy az MSZP-nek miért éri meg a százmilliós nagyságrendben tanácsokat kérnie, hiszen a párt 2010 óta folyamatos lejtmenete arra utal, hogy azok nem bizonyultak túl hasznosnak. Míg a szocialistáknak az előző ciklusban például 28 képviselőjük volt az Országgyűlésben, a tavaly április választás után csupán tizenhat mandátumot szereztek.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ