Külföld
Egyiptom továbbra is megszállt szíriai területnek tekinti a Golán-fennsíkot
2019-03-2212:44
Egyiptom továbbra is megszállt szíriai területnek tekinti a Golán-fennsíkot, és elutasítja Donald Trump amerikai elnök bejelentését, amely szerint az Egyesült Államok el fogja ismerni Izrael szuverenitását a fennsík felett - áll az egyiptomi külügyminisztérium pénteki közleményében, amelyet a MENA egyiptomi hírügynökség idézett.
A külügyminisztérium az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1981-ben elfogadott, 497-es számú határozatára hivatkozik, amely elítélte és megszállásnak nevezte Izrael bevonulását a területre, egyúttal hangsúlyozza: a fennsíkot továbbra is Szíria részének tekinti.
    
A múlt héten Hanan Asravi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) magas rangú tisztségviselője azt mondta Trump bejelentésével kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok ezzel csupán legitimálni akarja az izraeli megszállást. Később Irán, Szíria és Törökország is elítélte a bejelentést.
    
Az amerikai elnök csütörtökön mikroblog-bejegyzésében közölte: ötvenkét év után elérkezett az idő arra, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és az egész térség számára.
    
A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ