Cover
Kultúra
Azonosították a Pearl Harbor elleni támadásban meghalt egyik amerikai tengerész maradványait
2019-03-2221:05
Hetvenhét év után sikerült azonosítani egy amerikai tengerész maradványait, aki az Oklahoma csatahajó legénységének tagjaként halt meg az 1941-es, Pearl Harbor elleni támadásban - jelentette be pénteken az illetékes amerikai ügynökség.
Az amerikai védelmi minisztérium hadifoglyok és eltűnt katonák felkutatásával foglalkozó ügynökségének (POW/MIA Accounting Agency) közleménye szerint a massachusettsi Pittsfieldből származó, 21 éves Roman W. Sadlowskit a legkorszerűbb DNS- és antropológiai elemzés, valamint másodlagos és tárgyi bizonyítékok alapján sikerült beazonosítani decemberben.

"Még mindig próbáljuk feldolgozni a hírt" - mondta a massachusettsi Rocklandben élő Joe Makarski, Sadlowski unokaöccse, aki nem sokkal a nagybátyja halála után született. Makarski szolgáltatott DNS-mintát az azonosítási eljáráshoz.

1941. december 7-én reggel 183 japán repülőgép intézett támadást a csendes-óceáni amerikai flotta Pearl Harbor-i támaszpontja ellen. A japán gépek bombákat szórtak az öbölben horgonyzó hajókra, majd nem sokkal később megérkezett a támadók második hulláma is. A támadás során torpedó végzett az Oklahoma csatahajóval, amely 429 emberrel merült el percek alatt. 

A legénység tagjainak maradványait a felszínre hozták a következő néhány évben és két temetőben földelték el őket Hawaiin.

A második világháborút követően a kutatóknak mindössze 35 személyt sikerült azonosítaniuk, a többi emberi maradványt, köztük Sadlowskijét azonosíthatatlanként sorolták be. A modern tudományos technológiáknak köszönhetően azonban mostanra 203 maradványt sikerült azonosítani.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ