Cropped landscape
Külföld
Az EU a terrorizmusra való felbujtás miatt elítélt ukrán fiatalember szabadon bocsátását követeli
2019-03-2214:39
Az Európai Unió Pavlo Hrib, az Oroszországban terrorizmusra való felbujtás vádjával hat évre elítélt ukrán fiatal azonnali szabadon engedését követeli - közölte rövid közleményében az EU külügyi szolgálata (EEAS) pénteken.
Az uniós szolgálat arra emlékeztetett, hogy a 2017 augusztusában Fehéroroszországban elfogott, és Krasznodarban fogva tartott 19 éves ukrán fiatalember súlyos beteg.

Kijelentették, az Európai Unió elvárja, hogy Hrib megkapja a számára létfontosságú orvosi kezeléseket. Mindaddig, amíg őrizetben marad, lehetővé kell tenni az ukrán orvosoknak a fiatalember meglátogatását és vizsgálatát az Európai Emberi Jogok Bíróságának ítéletében előírtak szerint - tették hozzá.

Pénteken az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság hat év szabadságvesztésre ítélte Pavlo Hribet, aki a vád szerint arra próbált meg rávenni egy Szocsiban élő diáklányt, hogy terrorcselekményt kövessen el a saját ballagási bankettjén, majd hagyja el Oroszországot. Hrib a bűncselekmény elkövetésekor az Ukrán Nemzetgyűlés - Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges nacionalista szervezet tagja volt.

Hrib jogi képviselője pénteken fellebbezést helyezett kilátásba a Rosztov-na-Donuban kihirdetett ítélet ellen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ