Cropped landscape
Gazdaság
Nincs egyeztetés a Sparnál
2019-03-2108:18
Elmaradt tegnap az egyeztetés a Magyar Nemzet által korábban bemutatott bérvitában a Spar áruházlánc és a targoncás munkakörben alkalmazott dolgozókat képviselő ügyvéd, illetve a szakszervezet között.
Habár a tárgyalást március elsején a vállalat kezdeményezte a jogi képviselővel, utóbb ezt visszavonták – tudta meg a Magyar Nemzet. Korábban megírtuk: minisztériumi állásfoglalás alapján a Spar üzletlánc üllői logisztikai bázisán a targoncás feladatokat ellátó munkavállalók szakszervezetének jogi képviselője és a munkaadó között bérvita bontakozott ki arról, hogy az említett munkakörben a mindenkor érvényes garantált bérminimum szerint számolt alapbér alapján fizették-e ki a munkabéreket. Emiatt a dolgozók jogi képviselője munkaügyi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a Pest Megyei Kormányhivatalnál.

– A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által bérvitának beállított kérdéskörrel kapcsolatban a Spar közvetlenül kereste fel az érintett, közel egy tucat munkavállalót a múlt héten a cég üllői logisztikai központjában, hogy álláspontjáról tájékoztassa a munkatársakat – közölte a Magyar Nemzettel az áruházlánc. Mint írták, egyúttal felajánlották a segítséget, hogy közvetlenül és minél hamarabb tisztázódjanak a munkavállalókban felmerült kérdések. 
 
– A Spar éppen ezért nem fog egyeztetéseket folytatni sem a KDFSZ-szel, sem a szervezet jogi szakértőjével. A vállalat továbbra is arra koncentrál, hogy vásárlóit magas színvonalon szolgálja ki, munkavállalóinak pedig nyugodt munkakörnyezetet biztosítson – jelentették ki. 
 
Megismételték, hogy a targoncavezetők az időbér és a teljesítménybér kombinációjaként messze a garantált bérminimum összege fölött kerestek tavaly, azt azonban többszöri érdeklődésünkre sem árulták el, hogy ehhez mennyi volt az alapbérként alkalmazott összeg.

A KDFSZ a Magyar Nemzettel közölte: a munkaadó március elsején kezdeményezte írásban az egyeztetést, azt azonban utóbb arra hivatkozva lemondták, hogy a jogszabályok szerint ha az említett ügyben már folyamatban van a hatósági vizsgálat, akkor annak lezárultáig nincs értelme tárgyalóasztalhoz ülni.

Ezzel elismerték, hogy zajlik az általuk kezdeményezett közigazgatási eljárás, és közölték, hogy annak eredményeitől teszik függővé további tárgyalási szándékukat. Pál Péter, a munkavállalók jogi képviselője azt hangsúlyozta, ezzel azért nem ért egyet, mert bármi is lesz az eljárás eredménye, a hatóság első körben nem is bírságolná meg a céget, hanem határidőt tűzne ki a hiányosságok kiküszöbölésére.
Ha a feleknek határidőn belül sikerülne konszenzusra jutniuk, a megállapodást számításba venné a hivatal annak utóvizsgálatakor, hogy a jogsértő magatartás megszűnt-e.

A lap megkereste a Pest Megyei Kormányhivatalt, ahol közölték: a Spar Magyarország Kft.-nél munkaügyi hatósági ellenőrzés keretében vizsgálják a jogszabályban, kollektív szerződésben megállapított munkabér mértékére, valamint annak védelmére vonatkozó rendelkezések megtartását.

A kormányhivatal a tényállás tisztázása érdekében bizonyítási eljárást folytat, és ha ennek során jogsértést tapasztal, hivatalból megindítja a munkaügyi hatósági eljárást, amelynek végén határozatban dönt.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ