Cover
Belföld
Amit az özvegyi nyugdíjról tudni érdemes
2019-03-2107:53
Ha valaki elveszíti házastársát vagy élettársát az élete egyik legnagyobb tragédiája. De emellett gondolni kell a praktikus dolgokra is, ilyen például az özvegyi nyugdíj. Az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő elmondta: ez egy olyan speciális nyugellátás, amelynek mind a két fél részéről feltételei vannak.
Farkas András kiemelte: az özvegyi nyugdíj feltétele, hogy 

  • az elhunytnak már vagy nyugdíjasnak kell lennie, 
  • vagy szereznie kellett annyi szolgálati időt, amiből meg lehet állapítani egy elméleti nyugdíjat, míg a másik félnek az elhunyt házastársának, vagy bejegyzett élettársának kell lennie. 

A haláleset bekövetkeztétől számítva tizenkét hónapig jár az ideiglenes özvegyi nyugdíj, ez annak a nyugdíjnak a hatvan százaléka, ami az elhunytat megillette. 

Az ideiglenes juttatás lejártával igényelhető az úgynevezett feléledt özvegyi nyugdíj, ami már több feltételhez van kötve, ennek mértéke harminc százalék. Erre abban az esetben jogosult az özvegy, ha már maga is betöltötte a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt a haláleset időpontjában, vagy az azt követő tíz évben, ha az özvegy maga megváltozott munkaképességű, illetve ha árvaellátásra jogosult gyermekeket nevel. Ez később különböző feltételek esetén megszűnhet, például ha az özvegy házasságot köt a nyugdíjkorhatár előtt, ha javul az egészségi állapota, vagy ha a gyerekek már nem jogosultak árvaellátásra.  

Ez az egyszer már megszűnt özvegyi nyugdíj újra feléledhet, ha az özvegy az életkora alapján betölti a nyugdíjkorhatárt a korábban megállapított özvegyi nyugdíjtól számított 10 éven belül, vagy ha ez idő alatt megint megváltozott munkaképességűvé válik 
- tette hozzá Farkas András.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ