Cropped landscape
Belföld
Deák Dániel: A Fidesz nagyon komoly politikai győzelmet aratott
2019-03-2107:10
Nagyon komoly politikai győzelemnek minősítette Deák Dániel az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának csütörtöki adásában azt, hogy a Fidesz a politikai racionalitás talaján állva egyoldalúan felfüggesztette jogainak a gyakorlását szerdán az Európai Néppártban. A politológus rámutatott, olyan kompromisszumos megoldás született, amelynek következtében a Fidesz tagsága megmaradt, tudja érvényesíteni az akaratát az európai viták során és az Európai Néppárt tagjaként tud nekifutni az európai parlamenti választások kampányának. 
Deák Dániel közlése szerint néppárti politikusok többsége realizálta azt, ha az Európai Néppárt elveszíti a Fideszt, akkor az egyik legerősebb párt hagyja el a pártcsaládot és azonnal veszélybe került volna az, hogy Manfred Weber legyen az Európai Bizottság elnöke. Az elemző úgy vélti, ha megtörtént volna a szakítás a magyar kormánypárt és a Néppárt között akkor az EPP-ben elmélyült volna a jobboldali identitástól való eltávolodás.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára utalva Deák Dániel emlékeztetett, a május 26-i európai parlamenti választás azért lesz sorsfordító, mert akkor ki fog derülni, hogy az európai polgárok azt akarják-e, hogy folytatódjon a Néppártban a balra tolódás, a bevándorláspárti politika, vagy pedig amellett teszik le a voksukat, hogy jöjjön létre egy új egyensúly az EPP-ben, hogy megtörténjen az Európai Néppárt megreformálása. 

Ha május 26-án bekövetkezik egy változás, akkor van maradása a Fidesznek a Néppártban, de ha tovább folytatódik a mostani politika, akkor – ahogy Orbán Viktor is mondta – el kell gondolkodni azon, hogy folytassák-e tovább a pártcsaládban 
– tette hozzá a politológus. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ