Cropped landscape
Sport
A Külkertől a Werder Bremenig (Célfotó, Teljes adás)
2019-03-2109:44
Már 17 évesen bemutatkozott az NB I-ben. A Ferencvárossal kétszer nyert bajnoki címet, és szerepelt a Bajnokok Ligájában. A Grasshoppers elleni találata sporttörténelmi, hiszen ő volt az első magyar, aki gólt szerzett ebben a sorozatban. A Stuttgarttal KEK-döntőig menetelt, miközben száznál is többször játszott a Bundesligában. A Werder Bremennel a német bajnoki címet is elhódította. Tagja volt az atlantai olimpiai csapatnak. 49-szer ölthette magára a címeres mezt, amelyben kilenc gólt szerzett.
Aki nem eszi meg a kását, abból nem lesz nagy és erős orosz katona… A történet a Szovjetunióban játszódott, ahol villamosmérnök édesapja dolgozott. A kisebbik Lisztesnek viszont nem ízlett a kása, és nem is akart katona lenni. Ennek pedig hangot is adott, hozzátéve, hogy tőle akár meg is halhatnak az orosz katonák. Ekkor tanácsolták el Krisztiánt az óvodából… Magyarországra visszatérve aztán hamar kiderült, hogy a labdarúgás az ő igazi közege, és bár újpesti születésű, a szomszédnak köszönhetően hamar fradista lett. Ma már az is legenda, hogy a Külker három labdáért adta el a kis Lisztest Kaszás Pálnak, az FTC akkori utánpótlásedzőjének. Hogy mennyire jó vásárt csinált vele a zöld-fehér együttes, az hamar kiderült. 1993. október 30-án a Csepel ellen mutatkozott be az NB I-ben, majd pár héttel később a Debrecen ellen győztes gólt is szerzett Nyilasi Tibor csapatában. Détári Lajos külföldi távozásával pedig megkapta a 10-es mezt, és – fiatal kora ellenére – az FTC karmestere lett. 1995-ben az Újpest előtt, egy évvel később a BVSC-t megelőzve lett bajnok a Ferencváros Novák Dezsővel. „Lisztes, lődd már be! Bent van, emberek!” – kiabálta Knézy Jenő, amikor a Grasshoppers ellen idegenben megszerezte a zöld-fehérek első gólját. Sporttörténelmi találat volt ez, hiszen ő volt az első magyar játékos, aki a BL-ben gólt jegyzett. Nem mellesleg Vincze Ottó még kétszer betalált. Már Varga Zoltán edzősége alatt két gólt is rúgott Lisztes a Newcastle United-nak a 3-2-re megnyert UEFA-kupa mérkőzésen.
 
1997-ben aztán vitte a Stuttgart, amellyel több mint százszor játszott a Bundesligában, német kupát nyert és 1998-ban a KEK-döntőig menetelt. A stockholmi fináléban csapata már nem bírt a Chelsea-vel. A Werder Bremennel pedig sikerült egy nagy álom, a német bajnoki cím elhódítása 2004-ben – a máig félelmetes Bayern München előtt. A térdsérülése miatt az utolsó mérkőzéseken már nem játszott, a bajnokavatásra viszont mankóval a kezében megjelent. Hiába műtötték meg ötször is, a lába már soha nem lett olyan, mint volt korábban. Pedig vitte volna a Betis is, és a La Liga is megnyílhatott volna előtte.
 
Már 18 évesen bemutatkozott a nemzeti együttesben Mészöly Kálmánnál, de játszott akkor is, amikor Csank János, Bicskei Bertalan, Gellei Imre vagy éppen Lothar Matthaus volt a szövetségi kapitány. A nagy siker a magyar válogatottal elmaradt, pedig 49-szer szerepelt a nemzeti együttesben és kilenc gólt jegyzett. Ami viszont nagyon emlékezetes, hogy az olimpiai csapattal – 24 év után – sikerült kijutni az atlantai nyári játékokra. 1996. március 12-én, épp az Üllői úton a skótok 2-1-es legyőzésével nyílt meg az út a Dunai Antal-féle csapatnak, hogy az olimpián szerepelhessen. Jelenleg a Ferencváros utánpótlásában, a magyar labdarúgásért is dolgozik.
 
A Célfotóban a labdarúgó Lisztes Krisztiánnal beszélgetett Kalapos Mihály. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ