Cropped landscape
Belföld
Országgyűlési vita a közigazgatási bíróságok függetlenségi garanciáiról
2019-03-2012:54
A közigazgatási bíróságokról kezdődött vita az Országgyűlésben. A tervek szerint a 2020-ban felálló közigazgatási bírósági rendszerről a Velencei Bizottság korábban kritikákat fogalmazott meg. Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete szerint a törvény-tervezetben nincsenek meg a hatékony fékek és ellensúlyok. A Fidesz képviselői ezeket a bírálatokat beépítve nyújtottak be módosító javaslatokat a törvényhez. Az egyik előterjesztő, Hende Csaba hangsúlyozta: a javaslat elfogadása esetén a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását beépítik.
Előterjesztő: maradéktalanul teljesülnek a Velencei Bizottság ajánlásai
       
A törvényjavaslat egyik előterjesztője, Hende Csaba (Fidesz) expozéjában úgy értékelt, a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlások "teljes körű, maradéktalan" végrehajtása révén 2020. január 1-jétől olyan közigazgatási bírósági szervezet áll fel, amely teljes mértékben alkalmas lesz legfőbb rendeltetése betöltésére.
   
Hende Csaba szerint a Velencei Bizottság a közigazgatási bíróság szervezetét, jogállását és az igazgatás alapelemeit megfelelőnek találta, javaslatai inkább korrekciós, kiegészítő jellegűek.
   
Ismertetése szerint a törvényjavaslat egyértelművé tenné és további garanciákkal látná el a miniszter közigazgatási bírói pályázatokban betöltött szerepét. Hozzátette: meghatározzák a pályázók meghallgatásánál vizsgálandó szempontokat a bírói és bírósági vezetői pályázatoknál. A kompetenciák meghatározásánál olyan alapvető képességeket és készségeket törekedtek azonosítani, amelyek döntő jelentőségűek és jól mérhetők - magyarázta, jelezve, hogy ezzel a bírói pályázati eljárások objektivitásának és átláthatóságának növelése volt a cél.
   
A kormánypárti politikus közölte, egyértelművé teszik, hogy a bírói pályázatokra vonatkozó rendelkezések a bírósági vezetői pályázatokra is irányadóak, emellett erősödik a garanciarendszer. Kifejtette: ha a miniszter el akar térni a kinevezéskor az Országos Közigazgatási Bírói Tanács személyi tanácsa rangsorától, az indoklásnak ki kell térnie a meghallgatás okára, a mérlegelés és a döntés szempontjaira. Azok a pályázók - mondta -, akik szerepeltek a bírói testület miniszternek felterjesztett rangsorában, bírósághoz fordulhatnak jogorvoslatért a pályázati eljárás eredménye miatt.
   
Szerinte a bírói pályázatoknál döntő, érdemi hatásköröket gyakorló Országos Közigazgatási Bírói Tanács személyi tanácsa összetételében eddigi is biztosított volt a bírói többség, 5-4 arányban, a törvénymódosítással 7-4-re változik a bíró és nem bíró tagok aránya, úgy, hogy hat tagot a bírák saját soraikból választanak.
   
Hende Csaba azt mondta, a bírói önigazgatás erősítését, a végrehajtó hatalommal szembeni egyensúly növelését és az Országos Közigazgatási Bírói Tanács hatásköreinek szélesítését célozza, hogy ez a tanács dönt a fegyelmi eljárás megindításának kezdeményezéséről, ha a fegyelmi vétség elkövetésének gyanúja a miniszter által kinevezett közigazgatási bírósági vezetővel vagy a tanács egy tagjával szemben merül fel.
   
Szólt arról, hogy azt is egyértelművé teszik: ötéves tényleges bírói gyakorlat, amelybe az Alkotmánybíróságon, nemzetközi és uniós bíróságon eltöltött idő is beleszámít, a közigazgatási felsőbíróság elnökével szemben is követelmény.
   
Elmondta, megteremtik a bírói függetlenséget sértő igazgatási intézkedésekkel szembeni jogorvoslatot. Ez a magyar jogban példa nélkülien szélesre nyitja a közigazgatási bírósági bírák védelmét az igazgatási jellegű döntésekkel szemben - tette hozzá.
   
Kitért arra, hogy a Velencei bizottság állásfoglalását Trócsányi László igazságügyi miniszter kérte. A Velencei Bizottság üdvözölte azt - folytatta - , hogy a jelenleg közigazgatási ügyekben eljáró bíróságok bírái kérelmükre automatikusan átkerülnek az új bírósági szervezetbe. Hozzátette: a bizottság pozitívumként értékelte, hogy a miniszter parlament előtt felelős a közigazgatási bíróság igazgatásával összefüggésben.
   
A törvényjavaslatot Hende Csaba - aki az Országgyűlés jogalkotásért felelős alelnöke - mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára jegyzi képviselői önálló indítványként.
 
Fidesz: tárgytalanná válnak a bírói függetlenség miatti félelmek
 
Becsó Károly, a Fidesz vezérszónoka szerint a törvényjavaslat elfogadásával a bírói függetlenség miatti kritikák és félelmek tárgytalanná válnak.
   
Mint mondta, a Velencei Bizottság megvizsgálta a rendelkezéseket, jelentést készített, és a kormány komolyan vette a véleményét. Így a bizottság véleménytervezete alapján került a Ház elé a javaslat, eleget tettek az észrevételeknek - magyarázta. Hozzátette: a javaslat megfelel az európai sztenderdeknek és a magyar hagyományoknak.
 
Jobbik: az ellenzék által felvetett problémákat javították

Varga-Damm Andrea, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy a mostani törvényjavaslattal szinte teljes mértékben azokat a pontokat javítják némileg, amelyeket korábban az ellenzék is felvetett problémaként.
   
A Velencei Bizottság is éppen azokat a kifogásokat hozta fel, amelyekre korábban ők is rámutattak - mondta.
   
KDNP: a törvényjavaslattal Magyarország megfelel a Velencei Bizottság kritériumainak
    
Vejkey Imre (KDNP) kiemelte: a törvényjavaslat további garanciákat és pontosításokat tartalmaz, és elfogadásával Magyarország minden szempontból megfelel a Velencei Bizottság kritériumainak. 
    
Meglátása szerint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény nagy jelentőségű és előremutató a jogalkalmazás tekintetében. A kritikusok nem ismerik fel a közigazgatási bíráskodás helyreállításának történelmi szükségességét - vélekedett. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ