Cropped landscape
Külföld
Orbán Viktor elfogadta a CEU-val kapcsolatos bajor javaslatot
2019-03-2012:14
Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a bajor tartományi kormánynak a budapesti Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos javaslatát a tudományos együttműködés elmélyítéséről - mondta Florian Herrmann szövetségi-, európai és médiaügyekért felelős bajor miniszter, a tartományi miniszterelnöki hivatal (Staatskanzlei) vezetője a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap szerdai számában. 
A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa elmondta: Orbán Viktor "köszönettel elfogadta" azt a bajor javaslatot, hogy a müncheni műszaki egyetem (Technische Universität München - TUM) finanszírozzon a CEU-n két tanszéket, amelyeken a demokrácia és a kormányzás tudományos kérdéseivel foglalkoznak, és vegyen részt egy harmadik tanszék finanszírozásában is, amely alapítványi formában működne. 
    
Florian Herrmann kiemelte: 

Orbán Viktor garanciát vállalt arra, hogy a CEU továbbra is folytathat tudományos kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten. 
A bajor miniszter elmondta, hogy a magyar kormányfő ezt egy levélben közölte, amelyet kedden kaptak meg. Ismertetett a levélből egy részletet, amelyben Orbán Viktor azt írta: 

a magyar kormány nevében biztosítani tudom Önt arról, hogy nincs akadálya a TUM részvételének a magyar felsőoktatásban a CEU-val folytatandó együttműködés keretében. 
Florian Herrmann úgy vélte, a magyar kormányfő gesztusa egyértelmű jele annak, hogy enyhíteni kívánja a pártja, a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vita hevességét. 
    
A Süddetsche Zeitung összeállításában azt írta, hogy 

Orbán Viktor a CEU-ra vonatkozó bajor javaslat elfogadásával teljesítette valamennyi feltételt, amelyet az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltje, a CSU-s Manfred Weber megszabott a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez. 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ