Cropped landscape
Külföld
Iskolabuszt gyújtott fel egy szenegáli sofőr Milánó mellett
2019-03-2018:02
Őrizetbe vettek egy olasz állampolgársággal rendelkező szenegáli buszsofőrt a Milánó melletti San Donato Milanese településen, aki kedden 51 gyerek szállító iskolabuszt gyújtott fel – közölték az olasz hatóságok szerdán. 
A buszon utazó ötvenegy diák és két másik felnőtt időben el tudták hagyni a járművet. Az incidensben senki sem sérült meg komolyabban, de tizenkét gyereket és két kísérőjüket füstmérgezéssel kórházba szállították.

Az elfogott szenegáli férfit is az egészségügyi intézménybe vitték. A 47 éves buszsofőr, aki 2004-ben kapott olasz állampolgárságot, azt a feladatot kapta, hogy a gyerekeket egy kirándulásról vissza vigye az iskolájukba. Útközben azonban úgy döntött, eltér az útvonaltervtől és Milánó felé veszi az irányt. A férfi a Linate nemzetközi repülőtérre akar menni.

A buszon utazó diákok beszámolói szerint az olasz kormány bevándorlási politikája ellen akart tiltakozni. „Véget kell vetni a halálozásoknak a Földközi-tengeren” – kiabálta állítólag ismételten az Ousseynou Sy néven azonosított férfi.

A gyerekeket késsel fenyegette meg és kijelentette, hogy senki sem fogja túlélni az utat – ismertette a történteket Luca De Marchis, az olasz csendőrség parancsnoka.

Néhány diák telefonon értesítette szüleit a történtekről, akik pedig a rendőrséget riadóztatták. Az olasz csendőrség gyorsan reagált, és járműveivel elállta a busz útját. Mielőtt megállt volna, a férfi megpróbált keresztültörni a rendőrségi blokádon. A megállásra kényszerített járművet a gyerekek elhagyhatták, majd a sofőr benzinnel fellocsolta az utasteret és felgyújtotta a járművet.

A buszról készült felvételeken tűzoltókat lehetett látni, ahogy a fémkeretig teljesen kiégett járművet emésztő lángokat igyekeznek eloltani.

Az olasz belügyminisztérium közlése szerint a szenegáli férfi szexuális erőszakcselekmények és ittas vezetés miatt már ismert a hatóságok előtt. „Ilyen személyt miért engednek iskolabuszt vezetni?” – tette fel a költői kérdést Matteo Salvini belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ