Cropped landscape
Külföld
Az osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti tagságát
2019-03-2014:30
Sebastian Kurz osztrák kancellár fél évre függesztené fel a Fidesz európai néppárti tagságát. Az osztrák Néppárt a német Kereszténydemokrata Unióhoz és a Keresztényszociális Unióhoz hasonlóan támogatni fogja Manfed Webernek, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjének és EP-választási csúcsjelöltjének az erre vonatkozó javaslatát - közölte szerdán az osztrák Néppártot vezető kancellár.
Kurz ismét felvetette azt is, hogy az esetleges felfüggesztés fél éve alatt egy úgynevezett bölcsek tanácsa vizsgálja meg részletesen a helyzetet. Az Európai Néppárt politikai közgyűlést tart szerdán az Európai Parlamentben, és ezen a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében az elnökség javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére. A Fidesz EPP-tagságának felfüggesztését javasolta a német CDU elnöke egy szerdai nyilatkozatában. 

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: "amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság". Ezért "járható út" lenne Manfred Webernek azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben - tette hozzá. 

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette "az első, elismerésre méltó lépéseket", amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ