Cropped landscape
Gazdaság
A madárinfluenza megbetegedések megelőzésének fontosságára figyelmeztet a Nébih
2019-03-2011:05
A baromfitelepek járványvédelmi zártságának biztosítása kiemelten fontos az újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében Magyarországon - hívta fel az állattartók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményében. 
Kiemelték: Európa több tagállamában szórványosan továbbra is előfordul madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál, a legújabb eseteket Bulgáriából jelentették. 
    
Magyarország a 2016-2017-es nagy ívű járvány után 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását 
- emlékeztettek utalva arra, hogy a vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. 
    
A vírus terjesztésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak. 
    
A két évvel ezelőtti, jelenleg is érvényes főállatorvosi határozatból felidézték: egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni. 
    
A Nébih hangsúlyozta, a határozatban szereplő előírások betartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy Magyarország megőrizhesse madárinfluenza mentességét. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ