Cropped landscape
Külföld
Muszlim vezetők és vallástudósok az iszlámellenesség elleni szigorúbb fellépést sürgetnek
2019-03-1914:36
Az iszlamofóbia elleni szigorúbb fellépésre szólította fel a nyugati kormányokat és médiumokat több mint 350 imám, muszlim vallástudós és muszlim közösségi vezető a világ több országából a The Guardian című brit lapnak címzett levélben.
A lap keddi kiadásában idézett levélben az aláírók a "szisztematikus és intézményesített iszlamofóbia" elleni erélyesebb fellépést sürgették, az új-zélandi terrortámadás elkövetőjének nyilvánvalóan rasszista, szélsőséges ideológiájára hivatkozva elrettentő példaként.
    
"Ezt a mészárlást egyértelműen az iszlámmal és a muszlimokkal szemben táplált gyűlölet váltotta ki" - áll a lap által közzé is tett kiáltványban, amely azt állítja, hogy az ellenérzést tudósok, gátlástalan politikusok és médiaorgánumok szítják, rendszeresen démonizálva az iszlámot és a muszlimokat.
    
A közlemény szerint a mostani terrortámadás nem az elkövető golyójával kezdődött, hanem évtizedek óta folyik az előkészítése a többi közt iszlámellenes médiatudósítások és a közösségi hálón keringő álhírek révén.
    
A muszlim vezetők arra figyelmeztettek, hogy az erősödő rasszizmus és idegengyűlölet halálos következményekkel jár, és jelenleg ez jelenti a civilizált társadalmak számára a legnagyobb kihívást. "Véget kell vetni az erőszak értelmetlen ördögi körforgásának" - szögezik le az aláírók, akik hangsúlyozzák, a kormányoknak nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a szélsőjobbos ideológiát és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokra annak érdekében, hogy megvédhessék tőlük saját állampolgáraikat.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ