Cropped landscape
Külföld
Az Egyesült Államok újabb szankciókat határozott el a venezuelai válság kapcsán
2019-03-1918:43
Az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe a venezuelai válság kapcsán, ezúttal egy venezuelai vállalat és annak vezetője ellen.
Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma által ismertetett büntető intézkedés a Minerven állami aranybányát és elnökét, Adrian Perdomót sújtja, törvényellenes működés és Nicolás Maduro kormányának támogatása miatt. 
    
A döntés írásbeli indoklásában Steven Mnuchin pénzügyminiszter le is szögezte: a venezuelai vállalat "a korrupt Maduro-rendszer belső köreit támogatja". Az amerikai tárca szerint a Minerven aranyat vásárolt fel a bányáktól, rudakba öntötte és ezeket a venezuelai központi bankban tárolja, illetve forgalmazza külföldre. Az Egyesült Államok szerint a Maduro-kormány azzal biztosítja magának a hadsereg támogatását, hogy a katonatiszteknek szabad hozzáférést tesz lehetővé az aranybányákhoz. 
     
"Határozottan nyomon követjük mindazokat, akik részt vesznek Maduro felelőtlen és törvényellenes aranykereskedelmében, amely hozzájárul a pénzügyi, humanitárius és környezetvédelmi válsághoz" - fogalmazott Mnuchin pénzügyminiszter. 
    
A venezuelai ellenzék korábban azzal vádolta meg a Maduro-kormányt, hogy a parlament felhatalmazása nélkül aranyat ad el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek. 
     
Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja Olaszországban interjút adott amerikai újságíróknak. A diplomata hangoztatta: jól haladnak és pozitívan értékelhetőek az amerikai-orosz tárgyalások Venezueláról, ám a két fél között még mindig lényeges nézetkülönbségek vannak Nicolás Maduro legitimitását illetően. 
    
"Úgy gondolom, a tárgyalások pozitívak, legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét fél kezdi jobban megérteni a másik álláspontját" - nyilatkozta Abrams, aki az olasz fővárosban tárgyalt oroz parterével. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ