Cropped landscape
Külföld
Szilágyi Péter: Március 15. a különbözőségeinken túlmutató egység jelképe
2019-03-1806:49
"Március 15. a különbözőségeinken túlmutató egység jelképe" - hangoztatta Szilágyi Péter, a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa Los Angelesben a magyar közösség ünnepi rendezvényén.
A megemlékezést, majd ünnepi programot vasárnap a Los Angeles-i Szent István templomban tartották, ahol délelőtt az államalapító Szent István szobrát is felavatták. Szilágyi Péter mindkét alkalommal beszédet mondott. 
    
Ünnepi beszédében a miniszteri biztos kiemelte az 1849 utáni magyar emigráció szerepvállalását az új hazában, név szerint is megidézve az amerikai polgárháború magyar hőseit. Mint fogalmazott: "...itt sem felejtették el a közösségért való áldozatvállalás parancsát, és tevékeny szerepet vállaltak a modern Amerika megteremtésében és felvirágoztatásában." Kossuth Lajos szavait idézve állapította meg, hogy "a régi és mai amerikás magyarok Kossuthtal együtt vallják, hogy a haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, ami lesz". 
    
Kossuth annak idején azt kérte a magyaroktól, hogy minden erejükkel és tehetségükkel küzdjenek a magyar szabadságért - idézte Szilágyi Péter a 171 évvel ezelőtti történéseket. Majd hangsúlyozta: ez a kérés ma is érvényes. "Hitünk, nyelvünk, kultúránk, közösségeink megtartásával kell a hazáért, a nemzetért küzdenünk" - fogalmazott. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte a felekezetek és generációk közötti összefogást, különösen pedig a cserkészet és a hétvégi iskolák közösségeinek erősítését. "Ne vesszen el az élő nemzeti emlékezet!" - hangoztatta. 
    
Szilágyi Péter a Szent István-szobor vasárnap délelőtti avatásán mondott beszédében is az összefogást hangsúlyozta. Kiemelte, hogy "Szent István szellemi hagyatéka ezer éven és több ezer kilométeren átívelő kötelék nemzettársaink között". Fontosnak tartotta aláhúzni azt is, hogy "István király valamennyi magyaré, szerte a világban, időtől és tértől függetlenül". Mint mondta, Váró Márton szobrának felavatásával "a helyi magyar közösség kinyilvánítja, hogy a Szent István-i értékrend mellett teszi le a voksát". 
    
Szilágyi Péter az MTI-nek telefonon elmondta: "Megható volt, hogy a templomban több száz ember jelent meg, és a magyar nyelvű misét egy amerikai pap celebrálta, aki a Szent István templomban teljesít szolgálatot, és a hívek és a magyar közösség iránti tiszteletből megtanult magyarul." 
    
A miniszteri biztos arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a vasárnapi ünnepségek előtt, pénteken és szombaton a Diaszpóra Tanács régiós szervezete ülést tartott, amelyen 19 amerikai tagállamban tevékenykedő tiszteletbeli konzulok is részt vettek. 
    
Los Angelesben vasárnap este a városban lévő Kossuth-szobor megkoszorúzásával értek véget az 1848-ra emlékező ünnepségek. 
    
Az 1848 márciusára emlékező ünnepséget tartottak Chicagóban is, ahol a díszvendég Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke volt. 
    
Beszédében a magyar politikus azt hangsúlyozta: a száz év magány véget ért a magyarság számára. Pánczél Károly az MTI-nek telefonon elmondta: azt tapasztalta, hogy ha létszámban esetleg fogyatkoznak is, de erősek az amerikai magyar közösségek. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ