Cropped landscape
Külföld
Meztelen pornóképeket küldözgetett magáról Macron kedvenc polgármestere
2019-03-1807:56
A szocialista belügyminiszter, Christophe Castaner után ezúttal a francia miniszterelnök, Édouard Philippe legszorosabb környezetéhez tartozó Luc Lemonnier került a belügyminiszternél egyébként sokszorosan kínosabb szexbotrányba. Édouard Philippe 2017-ig Le Havre - papíron legalábbis - jobboldali polgármestere volt. Amikor Édouard Philippe miniszterelnök lett, akkor barátját, Luc Lemonnier-t nevezte ki Le Havre polgármesterének. (A francia önkormányzati törvény ezt megengedi.) Emmanuel Macron elnök egyik kedvenc polgármestere, Luc Lemonnier is a francia Néppárt, a jobboldali Republikánusok (LR) ultraliberális, bevándorláspárti szárnyához tartozott. Édouard Philippe-et 2017 után egyébként kizárták a Republikánusokból, Lemonnier pedig eltűnt közülük, egy idő után nem újította meg a tagságát. Tény: különösebben nem tűnik konzervatív embernek. A Paris Normandie írta meg, hogy meztelen pornófotókat küldött magáról, legalább egy, de nem zárható ki, hogy két házaspárnak. A fotón - a regionális újság diszkrét megfogalmazása szerint - meglehetősen szuggesztív pózban látható. A képeket trágár szövegekkel is színesítette.
Luc Lemonnier azután lett tehát Le Havre kikötőváros polgármestere, hogy 2017-ben Édouard Philippe-et miniszterelnökké nevezték ki. A francia politikai életben nem keltett különösebben meglepetést, hogy Macron - miután nyilvánvalóvá vált, hogy fel akarja szalámizni az Európai Néppárthoz tartozó jobboldali pártot, a Republikánusokat - éppen Philippe-et választotta. Ő olyan jobboldali polgármestere volt Le Havre-nak, hogy akár szocialista is lehetett volna. Állandó gesztusok a baloldalnak, helyi bevándorláspárti döntések, folytonos megfelelés a migrációt támogatóknak és a muszlim bevándorlóknak. Miután karácsonyi ajándékként 8 ezer Le Havre-i gyereknek az önkormányzat csokoládékrémet készített (mousse au chocolat), Édouard Philippe polgármester mind a 8 ezer krémet kidobatta, mert kiderült: disznózsíralapú zselatin volt a desszertben, és nem akart muszlim gyerekeket megsérteni. Természetesen nagy felháborodás lett az ügyből. 

Luc Lemonnier elődje lenyomata: ráadásul, amikor egy következetes, kemény, bevándorlásellenes elnöke lett a Republikánusoknak (LR), azonnal szembefordult Laurent Wauquiez-vel, az új elnökkel. Elfogadhatatlannak nevezte politikáját, és egy idő után tagságát sem újította meg.

Luc Lemonnier (és Édouard Philippe) tehát az Európai Néppárthoz tartozó LR bevándorláspárti balszárnyához tartozott, de a magára talált, az alapító Nicolas Sarkozyhez ismét méltóvá váló LR szerencséjére mostanra már megszabadult tőlük.

Le Havre egyébként rendkívül fontos kikötőváros. 170 ezren élnek a városban, de a külvárosokkal együtt közel 300 ezren. Le Havre-ban a felmérések szerint sok illegális migráns él. Több olyan városrésze is van, ami részben no-go zóna. Caucriauville vagy Mont Gaillard, de utalhatunk a Mare Rouge-negyed borzalmas közbiztonságára is.

De most Lemonnier botrányba keveredett, és nehéz lenne arrafelé menekülnie, hogy gaz lejáratás áldozata. Saját magán kívül mást nehezen okolhat. Hiszen saját maga készített több, mint bizarr pornófotókat saját magáról, és saját maga küldte el a szexképeket.

A Les Valeurs Actuelles konzervatív értékeket közvetítő hetilap egyébként úgy tudja, hogy a polgármester szexbotránya már tavaly májusban elkezdődött.
A Le Havre-i önkormányzati képviselők ekkor kaptak meztelen szelfi fotókat saját polgármesterükről, Luc Lemonnier-ről.
Franciaországban egyébként az utóbbi időszak legnagyobb visszhangot kiváltó politikai fotói éppen a köztársasági elnök, a bevándorláspárti Emmanuel Macronról készültek. Igaz, ő csak félmeztelen karib-tengeri bűnözőkkel fotózkodott, saját magán volt ruha. Az LR elnöke, Laurent Wauquiez később keményen bírálta az elnököt a képek miatt. 

De visszatérve Le Havre vezetőjéhez, Macron egyik kedvenc polgármesteréhez: a fényképen teljesen meztelenül látható meglehetősen kihívó pózban, pársoros trágár szöveg kíséretében, amely egyértelműen arra utal, hogy milyen rossz dolgok várnak arra, aki kesztyűs kézzel bánik a női nemmel: erős szadomazochista utalásnak lehet értelmezni a szöveget. Az ügy annyira érzékeny egyébként, hogy sem az ügyészség, sem a polgármesteri hivatal nem nyilatkozik róla. A Paris Normandie szerint egy igazi „forró krumpliról" van szó, azaz egy olyan ügyről, amelyet senki sem szeretne a saját asztalán találni, és jobb, ha máshoz kerül.

Az egykori néppárti polgármester elismerte egyébként, hogy ő van a fotókon és tulajdonképpen azzal védekezett, hogy szabados, libertariánus életmódot folytat, vagyis szexmániás. Azt is mondta, hogy a fotókat úgymond hódítás céljából készítette mobiltelefonjával. Időközben sikerült azonosítani a fotók címzettjét is, egy házaspárt. A feleség
egyébként Édouard Philippe miniszterelnök választási körzetének 2014-es listáján is rajta volt.
A pár bevallotta, hogy a fénykép tőlük származik. A nyomozás során több, a polgármesterről készült pornófotót találtak a házaspár otthonában és a feleség mobiltelefonján is. Egyébként nem lehet kizárni, hogy más házaspárnak is küldött Lemonnier hasonló fotókat.

Macron és kormányzatának botrányaival az Origo rendszeresen foglalkozik, lassan minden napra jut egy. Pénteken arról írtak, hogy a sárgamellényesek egyik legkeményebb tüntetése idején Franciaország első rendőre, a családos, kétgyermekes Christophe Castaner szocialista belügyminiszter egy éjszakai lokálban tombolt egy fiatal lány kíséretében, miközben rendőrei több száz embert sebesítettek meg a párizsi utcákon. Több rendőr pedig sérülten feküdt a laktanyában. Később Castaner azzal védekezett, hogy ez magánügy, és a családja tudott is erről. Mármint, hogy részegen tombol egy ismeretlen lánnyal az egyik legdrágább párizsi éjszakai bárban.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ