Cropped landscape
Külföld
Csökkent a menedékkérők elleni bűncselekmények száma Németországban
2019-03-1806:25
Csökkent a menedékkérők és szállásaik elleni bűncselekmények száma tavaly Németországban egy vasárnap ismertetett kormányzati kimutatás szerint.
Az ellenzéki Baloldal (Die Linke) szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának írásbeli kérdésére összeállított belügyminisztériumi statisztika szerint 2018-ban menedékkérők sérelmére 1775 bűncselekmény történt, szállásaik ellen pedig 173 bűncselekmény. 
    
Az esetek a sértegetéstől kezdve a rongáláson át a súlyos testi sértésig és gyilkossági kísérletig a bűncselekmények széles skáláját fedik le. Túlnyomó többségüket  a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekménynek közé soroltak. A támadásokban, erőszakos bűncselekményekben 315 ember sebesült meg. 
    
Az adatok csökkenő tendenciát jeleznek; egy évvel korábban, 2017-ben menedékkérők ellen 1903, szállásaik ellen 312 bűncselekményt követtek el, 2016-ban pedig menedékkérők ellen 2561, menedékkérőket befogadó szállások ellen 995 bűncselekményt regisztráltak. 
    
Azonban még így is minden napra jutnak erőszakos bűncselekmények Németországba menekült emberek ellen - emelte ki Ulla Jelpke, a Baloldal frakciójának szóvivője. Hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte: a menedékkérők elleni erőszakért az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt viseli a felelősséget, "és más szélsőjobboldali csoportosulások, amelyek mindenütt terjesztik a rasszista uszítást". 
    
Felelős a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége is, amely "egyetlen alkalmat sem szalaszt el arra, hogy bűnözőnek láttassa a védelmet kereső embereket és démonizálja a migrációt" - mondta a Bundestag-képviselő. 
    
A belügyminisztérium kimutatása szerint tavaly 185 853 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), ami 16,5 százalékos csökkenés a 2017-ben regisztrált 222 683-hoz képest. A nemzetközi migrációs válság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba, 2016-ban pedig 280 ezer.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ