Cover
Gazdaság
Botos Katalin: Senkinek az érdekei nem sérülnek az MNB-javaslat által
2019-03-1809:55
A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programja szerint a jövőben a nyugdíjakban is elismernék a felnevelt gyermekek számát. Ez nem teljesen új keletű, többször is felmerült már ennek a lehetősége, sőt a jelenlegi nyugdíjrendszer is elismeri az édesanyák munkáját. Botos Katalin közgazdász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában a téma kapcsán kiemelte: senkinek nem fognak sérülni az érdekei. 
Botos Katalin nagyon jó dolognak tartja, hogy egy ilyen magas rangú think tank vagyis gondolkodó csoport, mint a Magyar Nemzeti Bank a versenyképességi programjában elismerte azt az alapvető kérdést, hogy a gyermekekbe történő befektetés valóban egy beruházás, amiért jár valami, valamikor. Azt tartja logikusnak, hogy mindez a nyugdíjnál járjon. 

Rámutattat: a nyugdíj főleg azért fog csökkenni, mert az emberek olyan gyakorlatot folytatnak, amely a pillanatnyi elkölthető jövedelmük emelését célozza, tehát lehetőleg alacsony adózással és járulékfizetéssel próbálnak munkát vállalni. Ennek következtében a nyugdíjuk alapjául szolgáló életkereset, amely a nettó bért veszi alapul, nem lesz magas. Illetve a munkáltatók, a kormány adócsökkentő törekvése ellenére, igyekszik olyan szerződést kötni az alkalmazottal, hogy minél kevesebbet kelljen befizetni utána a közkasszába. Ez mindenképpen egy veszélyes helyzetet teremt, mert egy generációval később nagyon alacsony lesz a nyugdíjba vonulók nyugdíja - hívta fel a figyelmet. 

Ezek az emberek, akik ezekkel a nyugdíj és az adózási megoldásokkal próbálnak nagyobb megélhetést biztosítani maguknak mindeközben nagyon sokat költenek a gyerekekre, akikre mindenképpen szüksége lesz a társadalomnak. Azoknak is, akiknek nincsen gyermeke - húzta alá. 

Ezért óriási dolog, hogy a kormányzati szinten álló gondolkodók ezt felismerték és elfogadták. A javaslat sokat foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a megtakarítási lehetőségeket államilag garantált formában biztosítsa. Nehéz Attila kérdésére a közgazdász kifejtette: mindez azt jelenti, hogy alanyi jogon legyen egy belépési javaslat egy nyugdíj esetleg egészségpénztárba, amely mindenképpen egy kiegészítő juttatást fog adni ahhoz az alapnyugdíjhoz, amelyet majd kapnak. Ez abban különbözik a korábbi rendszertől, hogy még sem lesz kötelező és nem vonja el a pénzt a jelenlegi nyugdíjrendszertől. 

Kiemelte: ezzel senkinek nem sérülnek az érdekei. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ