Cropped landscape
Külföld
Hatalmas közbiztonsági kockázatot jelentenek az Iszlám Államból visszatért dzsihadisták Svédországban
2019-03-1615:17
Hazaérkezése óta minden harmadik iszlamista követett el súlyos bűncselekményt. Mint ismert, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet territoriális jellegének felszámolása közepette egyre több nyugat- és észak-európai dzsihadista hagyja el az ISIS által korábban bitorolt szíriai és iraki területeket, tér vissza az öreg kontinensre.
A muszlim terroristák Svédországban is komoly problémát jelentenek, ráadásul a svédek – például Nagy-Britanniával ellentétben – visszafogadják azokat, akik az Iszlám Állam kedvéért hagyták el az országot.

A svéd közszolgálati televízió, az SVT legújabb felmérésének eredménye azonban egy újabb aspektusra is felhívja a figyelmet. Nem elég ugyanis, hogy a nagyjából 150 visszatért terrorista között sokan vannak, akiknek hollétéről semmit sem tudnak a svéd hatóságok, a „szem előtt lévő” dzsihadistákkal is csak a baj van.

Az SVT 41, az Iszlám Államból hazatért muszlim szélsőségest vizsgált meg, s kiderült, hogy közel harmaduk, 13 követett el súlyos köztörvényes bűncselekményt azt követően, hogy újra svéd földre lépett.

A legsúlyosabb büntetésre egy 31 éves férfi számíthat, aki tavaly júliusban ollóval támadt meg egy másik férfit Örebro Vivalla nevű városrészében. Pechére a szomszédok videóra vették az esetet, így gyilkossági kísérlet vádjával indult ellene eljárás.

A többi ügyben jellemzően kábítószerrel való visszaélés, bántalmazás, pénzmosás, csalás, vagy éppen zsarolás miatt nyomoztak, nyomoznak a hatóságok.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ