Cover
Külföld
Civil kör: Manfred Weber be akarja biztosítani magát
2019-03-1621:51
A hét legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó politikai történése Manfred Weber Orbán Viktorral való találkozója volt. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a Fidesz pártcsaládban való maradásához szabott feltételek közül a CEU helyzetének rendezését tartja a legfontosabbnak. Az ECHO TV Civil kör című műsorában ezt a témát is kielemezték a vendégek, Ferencz Orsolya űrkutató, Németh Alajos rockzenész és Simon János politológus. 
Ferencz Orsolya úgy véli, Weber megpróbálja bebiztosítani azt, hogy a választás után megfelelő pozícióba kerüljön. Ehhez nyilvánvalóan szavazatokra van szüksége, melynek elsődleges forrása az EPP azon frakciója, ami akkorra összeáll. 

Manfred Weber kampányútjának nem volt része Budapest, mégis eljött. 

Németh Alajos szerint ez egy jelzés, hogy ő jött ide és nem mi mentünk oda. Hozzátette, egyszerre senki nem tud ötféle közönségnek játszani, ahogy egy politikus sem tetszhet mindenkinek. Valahova tartozni kell, valahol le kell tenni az ujjlenyomatot és tudjuk hol van az övé, nem ott, ahol mi szeretnénk – fejtette ki a rockzenész. 

Kiemelte: nem kérünk kiigazítást milyen plakátokat vegyünk le a falakról és tegyük rendbe a CEU-t, amikor az rendben van. 
Simon János úgy látja az Európai Néppárt már megérett a változásra, hiszen évtizedekkel ezelőtt hozták létre, és e közben egy homogén társaság, heterogén társasággá vált, amit nagyon nehéz lesz egyben tartani. Ha most nem fog szakadni, akkor 2-3 év múlva biztosan fog, hiszen olyan alapvető kérdésekben sincs egyetértés mint a migráció - magyarázta a politológus.

Ferencz Orsolya hozzátette, nem a Fidesz kérdőjelezi meg a keresztény gyökereit Európának, hanem lassan az EPP, legalábbis egy része. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Civil kör
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ