Cropped landscape
Külföld
Varsó szerint a kemény Brexit a brit alsóház döntése ellenére sem zárható ki
2019-03-1410:17
A London és Brüsszel között kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a "kemény" Brexit nem zárható ki annak ellenére sem, hogy a brit alsóház elutasította ennek lehetőségét - állapította meg Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.
Az Európai Unió (EU) ügyeiért felelős miniszterhelyettes a brit alsóház szerda esti szavazására reagált, melyben a képviselők többsége elutasította annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. A brit parlament ezt megelőzően leszavazta az EU-brit megállapodás újabb változatát.

Szymanski felidézte: a lengyel diplomácia feltételezte, hogy a szerdai londoni szavazáson elutasítják a megállapodás nélküli ("kemény") Brexit lehetőségét. Egyúttal arra figyelmeztetett: a London-Brüsszel vonalon kialakult tárgyalási válság rendezése nélkül a kemény Brexit "még a brit alsóház álláspontja ellenére is megvalósul".

Szymanski hangsúlyozta: mindent meg kell tenni, hogy a megállapodás nélküli Brexitre ne kerüljön sor, ez káros a brit és az uniós gazdasági érdekek szempontjából egyaránt.

A szerdai szavazás nyomán az Egyesült Királyság elindult a tárgyalási idő meghosszabbítása, a Brexit elhalasztása irányában - szögezte le a lengyel diplomata. Megerősítette: amennyiben a brit parlament arra kötelezi majd a londoni kormányt, hogy nyújtsa be a kilépési tárgyalások meghosszabbítására vonatkozó kérvényt, Varsó ehhez az uniós fórumon "konstruktívan fog viszonyulni".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ