Cropped landscape
Gazdaság
Varga Mihály: A kormány a számviteli képzés fejlesztésével is segíti a vállalkozásokat
2019-03-1418:56
A kormány az adócsökkentések mellett a könyvelői szakma és a számviteli képzés folyamatos fejlesztésével is segíti a vállalkozásokat - mondta Varga Mihály csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny eredményhirdetésén.
A pénzügyminiszter világszínvonalúnak nevezte a magyar számviteli képzést. Kiemelte: a számviteli szakemberek képzése stratégiai érdek a nemzetgazdaság számára, a számvitel értéket teremt az egyes vállalatok, intézmények, az egész nemzetgazdaság számára. Hozzátette: egy olyan gazdaság, amely nem büszkélkedik nagy tudású számviteli szakemberekkel, előbb-utóbb sikertelen vállalkozásokba fullad. 

Varga Mihály kifejtette: a számvitellel nyert információk nélkülözhetetlenek a vállalati gazdálkodás és a nemzetgazdasági folyamatok nyomon követéséhez, értékeléséhez, a gazdaság várható folyamatainak tervezéséhez. A számviteli és az adózási feladatok ellátása komoly felkészültséget kíván meg a szakma képviselőitől. A pénzügyminiszter rámutatott: a számvitel értéket teremt, a hitelesség és megbízhatóság révén emeli a vállalkozások értékét, hozzájárul a cégek eredményes működési feltételeinek megteremtéséhez, és a törvényes előírásoknak megfelelő vállalati gazdálkodás révén az egész nemzetgazdaság hatékony, eredményes működését is támogatja. 

Varga Mihály a közelgő nemzeti ünnepre emlékeztetve hangsúlyozta: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a Batthyány-kormány, azon belül is a Kossuth Lajos vezette első magyar Pénzügyminisztérium tette le az állami pénzügyi igazgatás alapjait. Hozzátette, hogy a forradalom nemcsak a polgári Magyarország alapjait teremtette meg, hanem komoly fejlődést eredményezett olyan területeken is, mint a pénzügyek és az adózás. Kossuth Lajos jelentős erőfeszítéseket tett az ország pénzügyi átalakításáért, az önálló bankjegykibocsátáshoz államkölcsön formájában a magyar néptől kért anyagi fedezetet, később ez a pénz Kossuth-bankóként "vonult be" a történelembe - emlékeztetett a miniszter. 

A Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny többfordulós megmérettetésére a Kárpát-medence 13 felsőoktatási intézményéből 42 csapat, mintegy 150 hallgató jelentkezett. Az elő helyen a Debreceni Egyetem csapata végzett, a második és harmadik helyezett a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóiból álló csapat lett. 

Varga Mihály az eredményhirdetésen kiemelte: a versenysorozat színvonalát jelzi, hogy a hazai és külhoni magyar nyelvű felsőoktatási intézményekben meghirdetett versenyre Kárpátaljáról, a Partiumból és Erdélyből is jelentkeztek. Hozzátette: az olyan szakmai versenyek, mint a Bosnyák János Nemzeti Emlékverseny, nagymértékben támogatja azt, hogy a fiatalok között is népszerűvé váljék a számvitel, ezzel is segítve a egész nemzetgazdaság fejlődését.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ