Cropped landscape
Gazdaság
Januárban 29,1 százalékkal nőtt az építőipar termelése
2019-03-1409:10
Januárban az építőipari termelés 29,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ami a rendkívüli hideg ellenére tavaly július óta a legnagyobb növekedés. Az épületek építése 28,2, az egyéb építményeké 32,2 százalékkal nőtt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 
Az épületeknél ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések eredményezték a növekedést - tette hozzá a jelentés.

Az előző havihoz mérve 9,8 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.

A januárban kötött új szerződések építési volumene 16,9 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbiaknál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,8 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 24,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek körében ipari, kulturális és sportlétesítményekre kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállománya 1,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, amikor 106,5 százalékos szárnyalást mutatott. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 30,5 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 7,4 százalékkal kisebb volt, mint 2018. január végén, amikor 157 százalékkal múlta felül az előző évit.

Kiugró lendülettel indította az évet az építőipar

Kiugró lendülettel indult idén az építőipar, a jelenlegi kilátások alapján szektor idei teljesítménye valamivel több mint 10 százalékkal, de akár 20 százalékkal is meghaladhatja a 2018-as szintet - kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait csütörtökön az MTI-nek. 

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek elmondta, az építőipar nem csupán éves szinten, hanem hónapról hónapra is egyre jobban teljesít, ezért a szakszövetség várakozásai szerint a szektor idei teljesítménye 15 százalékkal biztosan meghaladja a 2018-ban elért szintet. 

Hozzátette, mivel a rendelés állomány szintje sem mutat csökkenést, ezért az ÉVOSZ arra számít, hogy az építőipar 2020 végéig lendületben marad. 

Horváth András, a Takarékbank elemzője kommentárjában közölte, az építőipar tavalyi robusztus teljesítménye után idén is kiugró lendülettel indította az évet. Az elemző szerint a szektor 2019-es teljesítménye vélhetően több mint 20 százalékkal bővül majd az egy évvel korábbihoz képest.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ