Cropped landscape
Külföld
Czaputowicz: A megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv
2019-03-1410:20
Lengyelország szempontjából a megállapodás nélküli Brexit a legrosszabb forgatókönyv, megoldásokat kell keresni az EU-brit megállapodás jóváhagyására - hangsúlyozta csütörtökön a lengyel alsóházban mondott évértékelő és programbeszédében Jacek Czaputowicz külügyminiszter.
A közel kétórás, Andrzej Duda elnök jelenlétében mondott programbeszédben Czaputowicz áttekintette a lengyel külpolitika teljesítményét, és feladatokat vázolt fel az idei évre.

Czaputowicz szerint az EU-brit megállapodás tervezete szavatolja az uniós, illetve a brit állampolgárok jogait, a brit befizetéseket az uniós költségvetésbe, és az átmeneti időszak beiktatása révén biztosítja a vállalkozók érdekeit is. A kemény Brexit esetén alkalmazandó forgatókönyv kapcsán a külügyminiszter megjegyezte: a brit kormány az uniós, ezen belül a lengyel állampolgárok védelmére vonatkozó tervet mutatott be, a varsói kormány pedig hasonló előírásokat fogadott el a Lengyelországban élő brit állampolgárokra vonatkozóan.

A beszéd egy nappal azután hangzott el, hogy a londoni alsóház elutasította a megállapodás nélküli brit kilépést (Brexit) az Európai Unióból (EU), ezt megelőzően azonban elutasította az EU-brit megállapodás újabb változatát is.

Uniós vonatkozásban Czaputowicz egyebek között leszögezte: Lengyelország ellenzi az uniós költségvetés korlátozását. Szorgalmazza ezzel szemben, hogy továbbra is magas szinten tartsák a kohéziós és az agrárpolitika támogatását. A Brexit utáni forráshiányt a költségvetési visszatérítések megszüntetésével, a tagállami befizetések növelésével kellene kezelni - mondta. 

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság (EB) javaslatát, hogy az uniós források kifizetését a jogállamiság megítéléséhez kössék, aláhúzva: a megoldásnak nincs alapja az uniós jogban, az EB nem határozta meg világosan a jogállamisági kritériumokat.

Biztonságpolitikai vonatkozásban Czaputowicz prioritásnak nevezte az amerikai katonai jelenlét növelését. Reális elképzelés szerinte, hogy a közép-európai térségben a NATO-jelenlét "magja" Lengyelország legyen.

Fontos feladatnak mondta a szövetséges erők mobilitásának növelését. Utalt a "tömeges orosz műveletekre" a NATO keleti szomszédságában, ami szerinte a térségbeli egyensúly biztosítása érdekében megköveteli a NATO-csapatok gyors mozgathatóságának megteremtését. Lengyelország híve annak, hogy a NATO-n belül amolyan "katonai Schengent" hozzanak létre, mely lehetővé tenné a szövetséges erők mozgását - jelentette ki Czaputowicz.

A regionális együttműködésről beszélve a lengyel diplomácia vezetője a visegrádi csoportot (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) nevezte a legfontosabb fórumnak, a kelet- és közép-európai országok gazdasági, illetve biztonságpolitikai érdekeit összehangoló tömörülések - a Három Tenger Kezdeményezés és a Bukaresti Kilencek - mellett. Czaputowicz kiemelte a V4 migrációról elfoglalt álláspontját, mely "az egész EU döntéseiben tükröződött". Aláhúzta a migráció forrásaihoz közeli humanitárius segítségnyújtásban vállalt lengyel szerepet, valamint azt, hogy a Lengyelország a V4-parnerekkel együtt hozzájárul a líbiai határvédelemhez.

Oroszországra vonatkozóan Czaputowicz szorgalmazta, hogy a NATO és az EU Moszkvával folytatott párbeszédét kiváltképpen attól tegyék függővé, hogy az orosz hatóságok szabadon engedik-e a Kercsi-szorosnál letartóztatott ukrán matrózokat. Szorgalmazta továbbá, hogy Oroszország teljesítse az Európa Tanács tavalyi, a 2010-ben Szmolenszknél lezuhant lengyel elnöki repülőgéproncs visszaadására felszólító határozatát.

Czaputowicz bejelentette: Mateusz Morawiecki kormányfő meghívására május 1-én Varsóban találkoznak azon közép- és kelet-európai országok vezetői, amelyek 2004-ben Lengyelországgal együtt beléptek az EU-ba.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ