Cropped landscape
Belföld
Kövér László: Élő szövetségként kell megőrizni a NATO-t
2019-03-1310:45
A NATO-nak nélkülözhetetlen szerepe van a világpolitikai egyensúlyok fenntartásában, egyre több és egyre súlyosabb kihívásokkal kell szembenéznie, ezért élő szövetségként kell megőriznünk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán az Országházban. 
A Magyarország 20 éve a NATO-ban címmel tartott konferencián a házelnök köszöntőjében kiemelte: szövetségi és nemzeti szinten is képesnek kell lennünk alkalmazkodni korunk biztonsági kihívásaihoz. Az olyan kihívások, mint a déli és keleti periférián tapasztalható válsághelyzetek, az illegális migráció és a terrorizmus, egyre komolyabb feladatok elé állítják a szövetséget és ezen belül Magyarországot is - mutatott rá. 
    
Kövér László hangsúlyozta: 

az ezeknek való megfelelésnek nincs alternatívája, ha szavatolni kívánjuk biztonságunkat, és meg kívánjuk őrizni NATO-n belüli érdekérvényesítő képességünket. 
Ezért is fontos, hogy a szövetségesi szerepvállalás megőrizhesse erőteljes támogatottságát az Országgyűlésben és a társadalom egészében - fűzte hozzá.  
Az Országgyűlés elnöke felidézte: magyarok millióiban támadt fel a remény, amikor 1949-ben értesültek arról, hogy a szabad nyugati világ megalakította katonai önvédelmi erejét, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét. Hét ével később, 1956-ban, amikor a Szovjetunió harckocsikat küldött Magyarország ellen, a magyar bizakodás a nyugati világ katonai erejében illúziónak bizonyult, "a reálpolitika illúziókká foszlatta a magyar reményeket" - fogalmazott. 
    
Mint mondta, több mint négy évtizednek kellett eltelnie, hogy 1999-ben, Magyarország NATO-csatlakozásával a reálpolitika valóra váltsa a magyar reményeket. 
    
Kövér László közölte: 

Kelet és Nyugat között nem lehet világpolitikai egyensúly katonai egyensúly nélkül, bármiféle katonai egyensúly pedig elképzelhetetlen a NATO nélkül. 
Úgy látja, a hidegháború végét követően történelmi felismerés volt a szövetség részéről, hogy akkor tudja megőrizni létjogosultságát és ütőképességét, ha alkalmazkodik az új realitásokhoz és "kezet nyújt a szovjet és kommunista dominancia alól épphogy felszabadult közép- és kelet-európai országoknak". A NATO átalakulási képességének egyik bizonyítéka a szövetség 1997-es döntése volt, amellyel Magyarországot - Csehországgal és Lengyelországgal együtt, a Varsói Szerződés volt tagállamai közül elsőként - meghívta a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. E tárgyalások lezárása, majd a Magyarország NATO-tagságáról tartott sikeres népszavazás után az ország 1999-ben a szövetség teljes jogú tagjává vált - emlékeztetett. 
    
A házelnök szerint döntő szerepet játszott a NATO-csatlakozási törekvések sikerében, hogy az euroatlanti integráció és a szövetségi tagság kezdettől fogva élvezte a szabadon választott Országgyűlésben képviselt pártok konszenzusos támogatását. A siker azonban feltételezte a NATO-tagság erőteljes társadalmi támogatottságát is - tette hozzá. 
    
Kiemelte: 

a tagság továbbra is folyamatosan élvezi a magyar társadalom, a magyar törvényhozás túlnyomó többségének erőteljes támogatását. Ez annak is köszönhető, hogy Magyarország biztonsága a NATO-tagság eredményeként minden eddiginél szilárdabb alapokon nyugszik, és a tagság révén Magyarország tevőleges, alakító résztvevője az euroatlanti térségnek, az ország biztonságát érintő fajsúlyos döntéseknek, ami segíti nemzeti érdekeink érvényesítését.
Az Országgyűlés elnöke kitért arra: Magyarország elkötelezettsége a szövetség által képviselt értékek mellett és a közös erőfeszítésekhez tett hozzájárulás egyértelmű elismerésnek örvend a NATO-n belül és azon kívül egyaránt. Magyarország komoly támogatást biztosít a szövetség műveleteihez, és nem kíván csak haszonélvezője lenni a NATO által tagjainak nyújtott biztonsági garanciáknak.
   
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a NATO a történelem valaha volt legsikeresebb katonai szövetsége, és ennek így kell maradnia a jövőben is. Magyarország célja, hogy ne csak megfeleljen a tagságból adódó kötelezettségeinek, hanem túl is teljesítse azokat - magyarázta.
   
A konferencián - amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett - az államtitkár azt mondta: története során Magyarországnak szinte mindig egyedül kellett helytállnia vagy rákényszerített szövetségek tagjává kellett válnia, de a NATO-csatlakozás lehetőségével megadatott számára, hogy saját döntése alapján váljon egy szövetség tagjává. Ezért csatlakozott a szövetséghez, amelynek megbecsült tagja kíván lenni a következő években is - jelentette ki.
   
David Cornstein budapesti amerikai nagykövet megköszönte Magyarországnak, hogy az elmúlt húsz évben megbízható szövetséges volt, és úgy vélte, ez a kötelék a jövőben még szorosabbá válik. Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak, és a magyarok továbbra is támogatják az ország tagságát a szövetségben - mondta.
   
Úgy látja, ugyanakkor a világ tele van új és összetett kihívásokkal, és ezek között említette az ukrán helyzetet, Oroszország és Kína törekvéseit. A terrorizmus továbbra is kihívás marad, a NATO-nak e tekintetben is egységesnek és ébernek kell maradnia - tette hozzá.
   
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete 29 észak-amerikai és európai ország szövetsége, amelyet a második világháború után, 1949-ben alapítottak. A szervezet célkitűzéseit az Észak-atlanti Szerződés tartalmazza, amelynek értelmében a tagállamok minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és a biztonságának megőrzésére.
   
Magyarország húsz éve, 1999. március 12-én lett a NATO teljes jogú tagja.

Benkő: A NATO ma is nélkülözhetetlen a biztonság fenntartásában
 
A NATO nemhogy elvesztette volna létjogosultságát, ma is nélkülözhetetlen szerepet játszik a transzatlanti térség biztonságának fenntartásában - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. 
 
Benkő Tibor kiemelte: Európát keletről és délről instabil térségek veszik körül. Magyarország közvetlen szomszédságában, a Nyugat-Balkán biztonsági helyzete továbbra is törékeny. Instabil világunkban növekedett a konfliktusok kialakulásának valószínűsége. A katonai erő szerepe felértékelődött - mondta. 
    
Felidézte, Magyarország két évtizede élvezheti a NATO-tagságból fakadó biztonsági garanciát, ennek előnyeit. Meggyőződése - tette hozzá Benkő Tibor -, hogy Magyarország nemcsak haszonélvezője, hanem értékes hozzájárulója is a transzatlanti biztonságnak. 
    
Magyarország a jövőben is arányosan kiveszi a részét a NATO tevékenységéből, Magyarország megbízható szövetséges - szögezte le a miniszter. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ