Cropped landscape
Külföld
Angela Merkel: A rendezett Brexit közös érdek
2019-03-1314:26
Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett Brexit áll érdekében - hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német kancellár.
Az EU és a brit kormány kilépési megállapodásának ismételt elutasítása a londoni alsóházban ugyan "sajnálatos és szűkíti a lehetőségeket, de nem adtuk fel azt a célt, hogy a Brexit rendezett formában valósuljon meg" - mondta Angela Merkel. 

Hozzátette, hogy csak a brit alsóház soron következő két döntése - a rendezetlen Brexit lehetőségének kizárásáról szóló szerdai és a távozás esetleges elhalasztásáról szóló csütörtöki szavazás - után lehet felmérni, hogy miként alakulhat a Brexit-folyamat. Mindenképpen kölcsönös engedményeken, kompromisszumokon alapuló megoldásra kell jutni. Most egyedül a brit alsóház van döntési helyzetben, az EU jelenleg nem tudja befolyásolni az ügyet, az viszont már "más dolog, kompromisszumok tárgya lesz, hogy a partnerek együtt mit tudnak elérni" - fogalmazott a német kancellár. 

A huszonhetek egységét eddig sikerült megőrizni, és ezért köszönet jár Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyalónak, akik kitűnően végezték munkájukat - mondta Angela Merkel egy más ügyben - Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel folytatott megbeszélése után - tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva. 

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ