Cover
Külföld
A mexikói Tijuana volt a világ legveszélyesebb városa tavaly
2019-03-1311:43
Az amerikai határhoz közel eső mexikói Tijuana volt a világ legveszélyesebb városa 2018-ban egy közbiztonsággal és bűnözéssel foglalkozó mexikói szervezet ranglistája szerint. 
A Közbiztonsági és Bűnügyi Igazságszolgáltatási Civil Tanács nevű szervezet - amely minden évben rangsorolja a gyilkosságok gyakorisága alapján a világ legveszélyesebb városait - helyi idő szerint kedden kiadott jelentése szerint Tijuanában tavaly átlagban 138,2 gyilkosság jutott 100 ezer lakosra. Az ugyancsak mexikói Acapulco városában 110,5 gyilkosság jutott minden 100 ezer lakosra, míg a venezuelai fővárosban, Caracasban 99,9 embert öltek meg százezerből. Összehasonlításul például Németországban 2015-ben 100 ezer lakosra 0,8 emberölés jutott a német statisztikai hivatal adatai szerint. 
    
Három éven át, 2011 és 2014 között a világ legveszélyesebb városainak listájának első helyét a hondurasi San Pedro Sula foglalta el, de ott azóta a gyilkosságok száma mintegy 75 százalékkal csökkent. 
    
A szervezet 2018-as jelentése szerint a világ tíz legveszélyesebb városa mind Latin-Amerikában található: öt Mexikóban, három Venezuelában, kettő pedig Brazíliában van. A világ 50 legveszélyesebb városát felvonultató listán a leggyakrabban Mexikó (15 várossal) és Brazília (14 várossal) szerepel. 
    
A lista hivatalos statisztikákon, sajtó-adatbázisokon és statisztikai előrejelzéseken alapszik. Olyan városok kerülhetnek fel rá, amelyek nem háború sújtotta területen vannak, és több mint 300 ezer lakosúak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ