Cropped landscape
Külföld
Takács Szabolcs: Magyarország nem bevándorláspárti, hanem határvédő Európát akar
2019-03-1214:19
Magyarország nem bevándorláspárti, hanem a határait megvédő Európát akar - mondta az MTI-nek nyilatkozva Takács Szabolcs a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára kedden Bukarestben, ahol az uniós tagországok Európa-ügyi minisztereinek informális találkozóján vesz részt.
A megbeszélésen az EU jövőjével és az unió költségvetésével kapcsolatos álláspontjukat ismertették a tagállamok. 

Takács Szabolcs elmondta: ez a találkozó is azt igazolta, hogy az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívás és így a közelgő európai parlamenti (EP-) választások fő témája is a bevándorlás. Megállapította: nem Kelet és Nyugat közti megosztottságról van szó, hanem a bevándorlásra adott különböző válaszok osztják meg Európát. 

Hozzátette: bár a magyar nemzeti érdek és ilyenként a budapesti kormány által képviselt álláspont is eltér a brüsszeli fősodortól, ez nem jelent Európa-ellenességet. A magyar kormány az európai értékek talaján áll, és nyitott mindenféle konstruktív párbeszédre. 

"Mi egy olyan Európát szeretnénk, amely nem bevándorláspárti, hanem határvédő, amely nem mélyül, hanem bővül, és amely nem protekcionista, hanem támogatja a gazdasági versenyt, a tagállamok felzárkózását. Összességében nem az Európai Egyesült Államok koncepcióját támogatjuk, hanem az erős nemzetállamok erős Európáját" - mutatott rá a magyar küldöttség vezetője. 
 
Bár most a bevándorláspárti erők vannak túlsúlyban, a magyar kormány azt reméli, hogy a választások nyomán megerősödnek az EP-ben a bevándorlást ellenző erők és ez hatással lesz az ágazati politikára is, valamint arra, hogy milyen jogalkotási javaslatokkal áll elő az új Európai Bizottság. Magyarország nem egy föderatív berendezkedésű unióban, hanem a tagállamok és az azokban lakó polgárok érdekeit figyelembe vevő EU-ban érdekelt, amely mind a külső, mind a belső biztonságot szem előtt tartja, és a gazdasági felzárkózást segíti. 

"Közép-Európa az EU gazdasági motorja: szeretnénk, ha ezt elismernék a költségvetési források elosztásánál is, és fontos, hogy ne politikailag motivált döntéseket hozzanak, hanem az emberek érdekeit helyezzék előtérbe" - mondta az államtitkár. Hozzátette: felszólalásában is kifejtette, hogy az uniós pénzek nem adományok, hanem egy szerződésben rögzített kifizetések, amelyek elosztásakor az európai emberek biztonságát, a belső piac versenyképességét kell figyelembe venni. 

Az unió költségvetéséről szólva azt mondta: a britek távozása - amelynek fejleményeit a bukaresti találkozón is figyelemmel követték - nem kell, hogy automatikusan kisebb költségvetést jelentsen. Takács Szabolcs kifejezte reményét, hogy kedd este a brit alsóház a rendezett kilépés mellett dönt, amit Magyarország is kezdettől fogva támogatott. Hozzátette: a brit kilépéstől függetlenül megmaradnak az unió előtt álló kihívások. 

"Úgy látom, a költségvetésről nem születik megegyezés ebben az intézményi ciklusban. Mindenképpen kell egy új EP, amelynek a politikai térképe meg fog változni, és év végén lesz egy új Európai Bizottság is. Demokratikusabb, ha egy 2021-27 közötti költségvetésről nem azokkal az intézményekkel állapodunk meg, amelyek éppen befejezik a működésüket, hanem már az új intézményekkel" - összegezte a Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ