Cropped landscape
Belföld
Németh Zsolt: Sikertörténet a visegrádi együttműködés
2019-03-1214:42
Sikertörténetnek nevezte az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a visegrádi országok (V4) együttműködését.
Németh Zsolt (Fidesz) a bizottság keddi, részben zárt ülése után az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a nemzetközi partnerek sokszor gyanakvással tekintenek erre a platformra, mintha ezt az együttműködést egyfajta "negatív erő" tartaná csak egyben. A politikus azonban felhívta a figyelmet, hogy a V4 országait nem az Európai Unió elleni összeesküvés vagy a migrációs politika tartja össze, hanem az unió egységének megtartása. Ezt jelzi a szlovák V4 elnökség jelmondata, a Dinamikus Visegrád Európáért is - tette hozzá.
    
Németh Zsolt a szlovák elnökség munkájáról - amely téma volt a bizottsági ülésen - elmondta, a szlovák elnökség hívta meg Angela Merkel német kancellárt, és tervben van Emmanuel Macron francia államfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár meghívása V4+ formátumú összejövetelre; hangsúlyos a V4 által működtetett visegrádi kulturális alap munkája is.
    
Az európai integráció folyamatát folytatni kell - mondta a politikus, hozzátéve, szintén prioritás volt a szlovák elnökség alatt, hogy a V4-ek Európa gazdasági motorjává váljanak, különösen az infrastruktúra kiépítésével. Ehhez kapcsolódva a bizottsági elnök a közép-európai gyorsvasút (a négy visegrádi ország fővárosait, illetve nagyvárosait összekötő, Budapest-Pozsony-Brno-Varsó vonal) fejlesztésének elindítását emelte ki.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ