Cropped landscape
Belföld
Nagyon fontos a pedagógusok anyagi megbecsülése
2019-03-1207:46
Elképzelhető, hogy a tanári életpályában előbb-utóbb egy új fokozat is megjelenik, legalábbis ezt szeretné a Nemzeti Pedagógus Kar — mondta a Magyar Nemzetnek a szervezet elnöke annak kapcsán, hogy az oktatási államtitkár újabb béremelésről és az életpályamodell megreformálásáról beszélt a hét végén. 
Ahhoz, hogy a feladatainkat jól el tudjuk látni, elengedhetetlen az anyagi megbecsülés
– hangsúlyozta a lapnak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, aki üdvözli a szaktárca bérrendezési szándékát.
 
A cikk felidézi, a 2020-tól tervezett bérfejlesztés akár harmincszázalékos emelést is jelenthet a tanítóknak, tanároknak. Egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű óvónő így akár bruttó 391 ezer forintot is kereshetne a jelenlegi 301 ezer forint helyett. 
 
Információik szerint az intézkedésre elsősorban a létszámgondok miatt van szükség, hiszen a következő másfél évtizedben összesen mintegy 60-70 ezer ember is nyugdíjba mehet a durván 160 ezer főt számláló pedagógustársadalomból.
Utánpótlás nélkül nem működhet a szakma, sürgősen új belépőkre van szükség, különben minden szinten szakemberhiány lesz, főként az óvodapedagógusok, illetve a gyógypedagógusok körében
– fogalmazott az elnök. 
 
Horváth Pétertől arról is beszélt, a tanárok szeretnék, ha az életpályamodell illetményeit a kormány valamilyen társadalmi standardhoz, bérminimumhoz igazítaná, és szorgalmazzák azt is, hogy ne legyen különbség a főiskolai, illetve egyetemi végzettségű pedagógusok bére között. 
Hosszú távon azt is szeretnénk elérni, hogy a pedagógus II. és a mestertanár közé építsenek be még egy életpálya-fokozatot, ez lehetne mondjuk a pedagógus III. kategória. Minderről folyamatosan tárgyalunk a kormányzattal, és úgy látjuk, a szaktárca tisztában van a tanártársadalom problémáival, igyekszik reagálni az igényekre
– tette hozzá. 
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hónapok óta küzd a béremelésért, mi kezdeményeztük a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács összehívását is
– hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a PSZ, amely januárban öt pontban fogalmazta meg követeléseit. Szeretnék elérni többek közt, hogy a tanári fizetéseket ismét kössék a minimálbérhez, és mérséklődjenek a pedagógusok terhei, óraszámai. 

A szervezet országos vezetősége nemrég arról is döntött, hogy ötvenmillió forintos kerettel sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak
– hangsúlyozták, hozzátéve: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által március 14-re hirdetett kétórás sztrájkban a PSZ nem vesz részt.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ